2021. gada 25. marts, 20:05

Vai saldēti dārzeņi tiešām ir veselīgāki par svaigiem?

Bez Tabu, TV3

Kamēr iepriekšējā rudens raža jau ir beigusies un jaunās vēl nav, kā alternatīvu var izmantot saldētus dārzeņus. Vai ir dārzeņi, kuri saldētā veidā ir veselīgāki nekā svaigā? To skaidroja TV3 raidījums "Bez Tabu".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Kāpēc labi ir saldēti dārzeņi? Pirmkārt, ērtība, jo tie ir jau gatavi, sagriezti gabaliņos, mēs varam ņemt cik mums vajag un lietot, cik mums gribas. Līdz ar to mums nepaliek nekādi atlikumi, kas varētu būt no svaigiem dārzeņiem.

Otra lietas, kas jāņem vērā ir cena, jo cena mēdz atšķirties, ja mēs skatāmies uz kilogramu, cik ir svaigiem un saldētiem dārzeņiem. Līdz ar to cilvēkiem, kuriem finanses neatļauj tik plaši rīkoties ar svaigiem dārzeņiem, tad noteikti saldēti dārzeņi ir kolosāla alternatīva," norāda "Veselības centrs 4" uztura speciāliste Baiba Iskrova.

Dārzeņi saldēšanai tiek novākti, kad tie ir pilnbriedā, sasaldējot minerālvielas un šķiedrvielas saglabāsies. Tomēr vitamīnu daudzums atkausējot gan var samazināties. Uztura speciāliste neiesaka sasaldēt lapu salātus, sīpolus, arī kartupeļi labāk uzglabāsies svaigā veidā.

"Bieži vien cilvēki domā, ka svaigs dārzenis uzreiz automātiski labāks nekā saldēts, bet šis ir tas gadījums, kad tā var nebūt. Jo ilgstoši glabājot dārzeni ārā viņam gaismas, skābekļa ietekmē sāks zust arī vitamīni. Līdz ar to varbūt dažreiz labāk izvēlēties saldētus dārzeņus nekā paņemt veikalā kādu jau redzami novecojošu dārzeni," norāda uztura speciāliste.

Uztura speciālisti iesaka, ka cilvēkam dienā ir jāuzņem 500 grami dārzeņu. 250 gramiem obligāti jābūt svaigā veidā un atlikusī daļa var būt arī saldēta.

Plašāk skatieties augstāk pievienotajā sižetā.