Mūsu mīluļi
2021. gada 17. marts, 06:06

Kas jāzina, ja grasies savu kaķi laist ārā

"100 Labi Padomi"

Dzīvnieku uzvedības pētnieki un kaķu slimību speciālisti ir secinājuši, ka kaķim nepieciešami aptuveni 300 kvadrātmetri, lai tas varētu izskrieties pēc sirds patikas. Tā kā reti kuram ir tik plašs dzīvoklis vai māja, vērts apdomāt iespēju dzīvniekam droši iepazīt ārpasauli. Konsultē veterinārārste Lita Konopore.

Ideāli, ja kaķim var izveidot voljēru ar pārsedzi, kur dzīvnieks ir drošībā, taču vienlaikus var izbaudīt brīvību. Veterinārārste Lita Konopore uzskata, ka kaķis novērtēs iespēju iet ārā, kur viņam būs daudz stimulu un kairinājumu, viņš varēs izskrieties, skrāpēties, kašņāties un iepazīties ar citiem dzīvniekiem. Taču atceries arī to, ka kaķis ar dažādām cilvēkiem un dzīvniekiem kopīgām slimībām var apdraudēt savu saimnieku!

Lai nevairotos un neslimotu

Daži kaķi dzimumbriedumu – spēju radīt pēcnācējus – sasniedz jau četru mēnešu vecumā. Tas nozīmē – ja laid ārā četrus mēnešu vecu kaķēnu, vispirms to sterilizē vai kastrē! Ja kaķis dzīvo iekštelpās, sterilizāciju un kastrāciju var veikt 6–7 mēnešu vecumā.

Dzīvnieks būtu jāaizsargā no infekciju slimībām, kuras kaķiem ir ļoti izplatītas un dažādas. Ja vēlies savu dzīvnieku laist ārā, kaķēnam pirmā pote pie veterinārārsta būtu jāsaņem divu mēnešu, otrā – trīs mēnešu vecumā. Pēc gada vakcinācija būs jāatkārto. Atceries, ka mincis ir jānodrošina arī pret blusu un ērču intervenci.

Ko tas nozīmē – apzīmēts?

Normatīvie akti paredz, ka dzīvnieku drīkst laist ārā tikai tad, ja tas ir apzīmēts, tomēr šie noteikumi skaidri nepasaka, kā šī apzīmēšana ir jāveic  kaķim. Veterinārārste pieredzējusi, ka kakla siksniņas kaķiem ir neefektīvas; bieži gadās, ka no rīta uzliktā siksniņa vakarā vairs nav atrodama. Tāpēc viņa iesaka kaķu īpašniekiem nodrošināt dzīvnieku ar mikročipu un reģistrēt to Lauksaimniecības datu centrā (ldc.gov.lv). Papildus tam var uzlikt kakla siksniņu ar savu telefona numuru, tikai atceries, ka tai ir jābūt elastīgai, lai gadījumā, ja kaķis kaut kur aizķeras, tas no  siksniņas varētu atbrīvoties.

Saimniekam jāņem vērā arī ētiskais aspekts. Kaķis ir plēsējs, kurš brīvā dabā mēģinās īstenot savus mednieka instinktus, kaut arī mājās būs labi pabarots. Lai pasargātu putnus un citus sīkus medījumus no kaķa ķepām, pakar tam kaklā zvaniņu!