foto: Publicitātes foto
Gribam veikt renovācijas darbus, bet neesam zinoši būvniecībā: ar ko jāsāk?
Noderīgi ikdienā
2021. gada 12. marts, 08:53

Gribam veikt renovācijas darbus, bet neesam zinoši būvniecībā: ar ko jāsāk?

Reklāmas projekts

Jauns.lv

Jautā lasītājs: “Esam vienojušies ar citiem dzīvokļu īpašniekiem par biedrības izveidošanu savā mājā, lai varētu uzsākt renovācijas projektu. Bet šobrīd jautājumu ir vairāk kā atbilžu. Neviens no mums nav saistīts ar būvniecību, tāpēc esam apjukuši. Ar ko sākt?”

Atbild: “Latvijas Namsaimnieks” mātes uzņēmuma juridiskās nodaļas vadītājs Kaspars Mucenieks.

Pirmkārt, liels solis jau ir sperts, ja izdevies vienoties ar visiem dzīvokļu īpašniekiem par biedrības dibināšanu. Ļoti bieži gadās situācijas, kurās dzīvokļu īpašnieki nevēlas iesaistīties vai nav atsaucīgi, lai kopīgi veiktu ēkas koplietošanas telpu un komunikāciju remontdarbus. Līdz ar to, ja ir jau panākta vienošanās par biedrības izveidi, tad tālākie soļi ir sekojoši:

  • Visiem dzīvokļu īpašniekiem jāierodas uz kopsapulci, kurā lemj par biedrības izveidi. Biedrība var pildīt vairākas funkcijas – pārvaldnieks vai dzīvokļu īpašnieku pilnvarotā persona konkrētu uzdevumu veikšanai. Par šīm funkcijām lemj kopsapulcē. Covid-19 laikā iespējams apspriešanu organizēt attālināti online sapulces veidā. Bet balsojumu par konkrētu lēmumu katrs dzīvokļa īpašnieks var iesniegt rakstveidā – aizpildot balsojuma anketu.
  • Lemjot par biedrības izveidi, dzīvokļu īpašnieki ievēl biedrības valdes locekļus un vadītāju. Lēmumiem, kas attiecas uz pārvaldnieka iecelšanu vai uzdevumiem, ko dzīvokļi īpašnieku kopība sniedz pārvaldniekam, ir jābūt ar 50%+ 1 balsu vairākumu.
  • Pirmajā kopsapulcē jāpieņem lēmums par to, kuru personu biedrība pilnvaros iesniegt dokumentus Uzņēmumu reģistrā, lai reģistrētu biedrību. Dokumentu paraugi un viegli saprotams informatīvais materiāls par biedrību veidošanu pieejams “Latvijas Namsaimnieks” mājas lapā.
foto: Publicitātes foto
Infografika.

Dzīvokļu biedrības darbs ikdienā

Atbilstoši Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likumam, dzīvokļu īpašnieku kopības uzdevums ir uzturēt ēku atbilstoši visām normatīvo aktu prasībām – veikt sanitārās apkopes un sadzīves pakalpojumu nodrošināšanu (slēdzot līgumus ar pakalpojumu sniedzējiem). Tāpat dzīvokļu īpašnieku kopībai ir jāveic iekārtu, komunikāciju, siltummezglu apsekošanu, apkopi un remontu, kā arī jāorganizē nepieciešamos remontdarbus, labiekārtošanas un renovācijas projektus. Dzīvokļu biedrībai ir pienākums katru gadu sagatavot pārvaldīšanas plānu un budžetu, regulāri sagatavot finanšu atskaites un veikt citas likumā paredzētās darbības.

Katrā daudzdzīvokļu mājā situācija ir atšķirīga, tāpat dažādas ir iespējas dzīvokļu īpašniekiem aktīvi iesaistīties biedrības darbā. Līdz ar to, katras mājas dzīvokļu īpašnieki, izveidojot biedrību, var paši lemt par to, cik daudz un kā iesaistīties biedrības darbībā, un kādiem pakalpojumiem meklēt sadarbības partnerus. Dzīvokļu biedrības izveide ir ātrākais un efektīvākais veids, kā uzsākt, lielus renovāciju projektus, piemēram, fasādes remontu, autostāvvietu ierīkošanu un teritorijas labiekārtošanu.

Kāpēc ir izdevīgi izveidot dzīvokļu biedrību?

Viena no lielākajām priekšrocībām, dzīvokļu biedrības izveidei, ir iespēja pretendēt uz finanšu institūcijas ALTUM līdzfinansējumu vai pašvaldības līdzfinansējumu ēkas energoefektivitātes projektu īstenošanā vai apjomīgu remontdarbu gadījumā, piemēram, atjaunojot fasādi. Tāpat dzīvokļu biedrība var pieteikties dažādiem ERAF (Eiropas Reģionālās Attīstības Fonds) izsludinātiem projektiem un grantiem.

“Latvijas Namsaimnieks” jau vairāk kā divdesmit gadus darbojas ēku apsaimniekošanas jomā. Balstoties uz iedzīvotāju biežāk uzdotajiem jautājumiem, “Latvijas Namsaimnieks” mājas lapā pieejams informatīvs materiāls “Dzīvokļu biedrība un tās formēšana”. Tajā biedrības dibināšana aprakstīta soli pa solim un dzīvokļu īpašnieki var viegli orientēties iesniedzamo dokumentu sagatavošanā un pareizā noformēšanā. Arī “Latvijas Namsaimnieks” zinošie juristi labprāt konsultēs dzīvokļu biedrības izveides jautājumos un palīdzēs sakārtot nepieciešamo dokumentāciju.

“Latvijas Namsaimnieks” strādā pēc modeļa, kurā dzīvokļu īpašnieku biedrības var pašas izvēlēties un kombinēt, kādus pakalpojumus vēlas deleģēt apsaimniekotājam.

Tieši šobrīd norisinās “Latvijas Namsaimnieks” kampaņa jaunajiem klientiem, kuras ietvaros 3 mēnešus iespējams izmēģināt apsaimniekošanas pamatpakalpojumus bez maksas un novērtēt, cik ērta un efektīva ir sadarbība ar profesionālu ēku apsaimniekotāju.

Raksts sadarbībā ar Latvijas Namsaimnieks