Kāpēc jogurtiem pievieno modificēto cieti?
Latvijas Televīzijas (LTV) raidījuma “Pārtikas revidents” skatītāja ir izbrīnīta, kāpēc jogurtiem tiek pievienota modificētā ciete, lūdzot noskaidrot, vai bez tās ražošanas procesā nevar iztikt un vai tā nav kaitīga veselībai. Izrādās, ka šis nosaukums ir biedējošāks nekā tās sastāvs.
“Modificētā ciete ir ciete (kartupeļu, rīsu, kukurūzas) ar pilnveidotām īpašībām,” LTV skaidro Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas katedras vadītāja un profesore Inga Ciproviča.
Ciete ir pārtikas produkts, bet modificētā ciete ir pārtikas piedeva. Modificētā ciete ir tehnoloģiski apstrādāta, lai mainītu tās spēju uzbriest aukstā ūdenī, pastiprinātu ūdens saistīšanas spējas, iegūtu dzidru klīsteri, pastiprinātu cietes izturību pret skābju, paaugstinātu vai pazeminātu temperatūru.
Modificētai cietei ir pilnveidotas īpašības, piemēram, tā palīdz jogurtam nenoslāņoties un saglabāt vienmērīgo struktūru, līdz ar to eksperte iesaka nemeklēt kādus zemūdens akmeņus nosaukumā un neuztraukties par šo produkta sastāvdaļu. Daži ražotāji jau izpratuši, ka patērētājus uztrauc šāds cietes formulējums, tāpēc bieži produkta marķējumā tiek izmantots jēdziens – pārveidotā ciete.