foto: Shutterstock
Pēdējās divas dienas eglītes piedāvā nodot pārstrādei šķeldā
Viena Vide Visiem
2021. gada 27. februāris, 05:25

Pēdējās divas dienas eglītes piedāvā nodot pārstrādei šķeldā

Kas Jauns Avīze

Uzņēmums "Clean R" šogad Rīgā un citās pašvaldībās, kurās tas nodrošina sadzīves atkritumu izvešanu, piedāvā līdz 28. februārim bez maksas savākt svētku egles.

Pakalpojums iepriekš jāpiesaka, rakstot uz "Clean R" klientu apkalpošanas centra e-pastu, norādot eglīšu skaitu. Iedzīvotājiem būtiski atcerēties, ka pieteikumus pieņem tikai elektroniski.

Pēc tam uzņēmums nosūtīs plānoto izvešanas datumu, tad arī egle jānovieto pie sadzīves atkritumu konteineriem vai lielgabarīta atkritumu uzkrāšanas vietā ne vēlāk kā iepriekšējā vakarā. Bez maksas gan pieņem tikai egles augstumā līdz 2,50 metriem. Ja svētku rota ir izmēros krietnāka, to nepieciešams sadalīt mazākās daļās.

Lai iespējami maz noslogotu ceļus un rīkotos dabai draudzīgāk, daudzdzīvokļu namu apsaimniekotāji aicināti izvešanu pieteikt centralizēti, nosakot vienu vai vairākus datumus, kad iedzīvotāji var izlikt vecās eglītes pie atkritumu konteineriem.

Tiks organizēts speciāls eglīšu maršruts, ar kuru pieteiktās eglītes nogādās atkritumu pārstrādes centrā, lai no tām iegūtu šķeldu kurināmajam. Būtiski atcerēties, ka sadzīves atkritumu konteinerā eglīti ir aizliegts izmest – pareizi ir novietot blakus. Tas attiecas gan uz daudzdzīvokļu namu, gan privātmāju iedzīvotājiem.

Tā kā egles pārstrādās šķeldā, ir svarīgi pirms izmešanas noņemt visus svētku rotājumus. Ja egle ievietota plastmasas podā, tā no poda noteikti jāizņem, jo galamērķis ir videi draudzīga pārstrāde, kur plastmasa nav pieļaujama. Jāņem vērā, ka ar martu eglītes izvešana būs maksas pakalpojums.

Raksts tapis ar Latvijas Vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu.

Tēmas