foto: Inga Purgaile/Facebook
Pirmo reizi Latvijā albīna odze
Noderīgi ikdienā
2021. gada 29. janvāris, 13:04

Pirmo reizi Latvijā albīna odze

Jauns.lv

Pērn maijā Ķemeru nacionālā parka tuvumā Apšuciemā Inga Purgaile atrada un nofilmēja daļēji albīnu odzi – pirmo reizi Latvijā.

Atradums ir tik neparasts, ka ziņojumu sagatavoja Nacionālā zooloģiskā dārza zinātniskā darba speciālists Alesandro di Marcio (Alessandro Di Marzio) un Terārija nodaļas vadītājs Renārs Rozentāls. Par albīno odzi di Marcio arī nesen referēja Latvijas Universitātes 79. Starptautiskajā zinātniskajā konferencē.

Latvijā sastopamajai odzei plašāk zināmi trīs ķermeņa krāsojuma veidi. Visbiežāk sastopama tradicionālā pelēcīgā krāsa ar tumšo rombu virteni uz muguras. Daudz retāk atrodamas pilnīgi melnas odzes, kam zigzagu uz muguras neredz, un vēl retākas ir brūnos toņos krāsotas odzes. Tagad tām pievienojusies balta odze, bet… ar melnām acīm. Tas nozīmē, ka rāpulis nav pilnīgi albīns, bet gan leicisks – uz to norāda balta ķermeņa krāsa ar melnām acīm. Pilnīgam albīnam raksturīgas sarkanas acis.

Kurzemē atrastais eksemplārs ir viens no nedaudzajiem Eiropas leicisko čūsku novērojumiem pasaulē un pirmo reizi dokumentētais Latvijā.

Kas ir Meža Zinis

Atver acis! Dodies ārā! Dodies dabā un mežā! Skaties, kas tur notiek. Meklē interesanto un neparasto, liecības, kā dzīvo mežu redzamie un neredzamie iemītnieki un kādas ir viņu darbības sekas.

Fotografē, filmē, apraksti redzēto un sūti mums – jauns@jauns.lv  Ja būs nepieciešams, Jauns.lv piesaistītie speciālisti komentēs jūsu dabas foto un video atradumus. Kopā veidosim Jauno Meža Enciklopēdiju.