Noderīgi ikdienā
2021. gada 28. janvāris, 21:01

Populārais telpaugs zelta stīga - kā audzēt šo skaisto un ārstniecisko augu

"100 Labi Padomi"

Smaržīgā kalīzija jeb zelta stīga (Callisia fragrans) ir populārs daudzgadīgs telpaugs. No daudzajiem kalīzijas veidiem audzēšanai telpās parasti izvēlas trīs: daiļo (C. elegans), ložņājošo (C. repens) un smaržīgo (C. fragrans).

Kalīzijai ir gari divu veidu – horizontāli un vertikāli – dzinumi: pirmos veido līdz 30 cm garas, platas lapas, kas spilgtā dienasgaismā iegūst viegli rozā toni, otrie aug ar nelielu sīku lapu rozeti galā, un to dēļ augs ticis pie zelta stīgas vārda. Dabiskos apstākļos ar stīgām augs vairojas. Kalīziju galvenokārt audzē ārstniecisko īpašību dēļ, taču augs ir arīdzan skaists: lapas koši zaļas, sīkie ziediņi sakārtoti slotveida ziedkopās un ļoti patīkami smaržo. Tiesa, zelta stīga zied ļoti reti.

Kā audzēt un kopt

Zelta stīga neprasa daudz rūpju, tai tīk siltums, mitrums un spilgta, taču kliedēta gaisma. Labvēlīgākā temperatūra augšanai ir 25–27 grādi. Karsējošā saulē kalīziju vajadzētu noēnot, taču, gaismai trūkstot, dzinumi izstīdzēs un lapas izbalēs. Ziemā temperatūrai telpā, kurā aug zelta stīga, nevajadzētu būt zemākai par 10 grādiem, citādi augs ieslīgst piespiedu mierā. Ja ziemā temperatūra tiek uzturēta augstāka par 20 grādiem, gaismas nav mazāk par astoņām stundām diennaktī un mitruma pietiek, kalīzija turpinās augt.

Pavasarī un vasarā zelta stīga jālaista bagātīgi – zemei podā pastāvīgi jābūt mitrai, taču ūdens aizstāvēties nedrīkst. Ziemā, ja temperatūra pazeminās, laistīšana jāsamazina, tomēr zeme podā izžūt nedrīkst. Augam tīk, ja to apsmidzina ar mīkstu un siltu ūdeni, – lieliski, ja katru dienu, bet ne retāk kā divas reizes nedēļā.

Veģetācijas laikā zelta stīgu mēslo reizi divās nedēļās ar telpaugiem paredzēto mēslojumu divreiz vājākā koncentrācijā. Lai augs būtu glīts un nelīktu zem savu dzinumu smaguma, to vēlams piesiet pie vertikāla balsta. Lai zelta stīga neizstieptos un stumbrs nepaliktu pliks, dzinumi ik pa brīdim ir jāapgriež. Reizi trijos gados augu vēlams atjaunot, izaudzējot jaunu stādu. Podam, kurā plāno to audzēt, jābūt diezgan ietilpīgam: vispirms tajā ieber olu čaumalas vai sīkus akmentiņus un upes smiltis. Ja vēlies, lai zelta stīga zied, radi tai vislabvēlīgākos apstākļus!

Kā pavairot

Vienkāršākais zelta stīgas pavairošanas veids ir ar spraudeņiem, ar kuriem dabiskos apstākļos šis augs arī vairojas. Horizontālie dzinumi – stīgas – cenšas aptvert jaunu teritoriju, bet nelielās neattīsto lapu rozetes šo stīgu galos tajā laiž saknes. Šo paņēmienu var izmantot arī mājas apstākļos: zem rozetes horizontālā dzinuma galā iegriež, piesprauž ar koka vai metāla āķi to pie augsnes un apber ar zemi. Jauno stādu atdalīt no mātes auga var tad, kad stādiņš sācis augt.

Augšējie kalīzijas dzinumi viegli apsakņojas ūdenī. Parasti 25 grādu temperatūrā saknītes parādās jau pēc nedēļas, un tad jau to var stādīt zemē. Spraudeņus var iesakņot augsnē arī zem plēves vai siltumnīcā, bagātīgi laistot un apsmidzinot. Zelta stīga jāstāda labi drenētā augsnē, ko var sajaukt no vienādām trūdzemes un melnzemes daļām, nedaudz pievienojot smilti.

No augšanai labvēlīgiem apstākļiem atkarīga auga raža, piemēram, vienas vasaras laikā var novākt stīgas ar lapām pat trīs reizes.

Ar ko slimo zelta stīga

Kalīzija nav kaprīzs augs un slimo reti, un visas slimības saistītas ar labturības apstākļu neievērošanu. Ja to par maz laista un siltumā telpā nav gana mitrs gaiss, zelta stīga īsti negribēs augt. Labot to var, laikus laistot un bieži apsmidzinot lapas. Tomēr, pārmērīgi laistot vai turot podu ūdenī, augam var sākt pūt stublāji un saknes. Tādā gadījumā iepuvušās auga daļas jānogriež, griezuma vietas jāapstrādā ar sasmalcinātu ogli, bet zeme podā jādezinficē ar vāju kālija permanganāta šķīdumu. Vēl labāk augu vienkārši pārstādīt jaunā augsnē un turpmāk rūpīgāk sekot līdzi mitrumam puķupodā. Savukārt, ja gaiss telpā ir silts un ļoti sauss, bet zelta stīgu neaprasina, uz auga var pārādīties tīklērce. Tā barojas ar auga sulām, tāpēc lapas dzeltē un kalst. Tīklērce vairojas ļoti ātri, tāpēc, parādoties pirmajām pazīmēm, augs jānomazgā ar ūdeni, īpaši lapu apakšdaļas. Ūdens vietā var izmantot vāju tabakas šķīdumu vai kumelīšu ziedu uzlējumu. Ārpus telpām augus apstrādā ar insekticīdiem, bet divas stundas vēlāk pēc apstrādes zelta stīgu nomazgā ar tīru ūdeni.