foto: Maija Pohodņeva
Sēņot var arī ziemā
Samtainās ziemenes (Collybia velutipes) ir ēdamas, ļoti garšīgas, cepamas bez iepriekšējas novārīšanas, tikai jānoblanšē; arī vārāmas zupās.
Noderīgi ikdienā
2021. gada 26. janvāris, 10:53

Sēņot var arī ziemā

Jauns.lv

Vai var sēņot tikai vasarā un rudenī? Nē, arī tagad, ziemā, pēc -20 grādu sala, kad atkusnis, aug samtainās ziemenes jeb ziemas celmenes – rakstniece un dabas vērotāja Maija Pohodņeva pielasījusi grozu mērcītei. “Daudz un plaši par samtainajām ziemenēm ir mūsu ar Modri Pelsi sarakstītajā grāmatā “Aliansē pret vēzi”. Jo šīs ir ne tikai garšīgas, bet arī ārstnieciskas sēnes,” piebilst Maija.

Samtainās ziemenes (Collybia velutipes) ir neliela lapiņsēnes, kura vēsajos gadalaikos aug čemuros gan uz dzīvas, gan mirušas lapukoku koksnes. Ēdama, ļoti garšīga, cepama bez iepriekšējas novārīšanas, tikai jānoblanšē; arī vārāma zupās, vēstīts mikologu mājaslapā senes.lv. Šī ir viena no nedaudzajām pārtikā nozīmīgām vēla rudens un ziemas atkušņa sēnēm. Izmantojamas tikai cepurītes, jo kātiņi ir sīksti.

Kas ir Meža Zinis

Atver acis! Dodies ārā! Dodies dabā un mežā! Skaties, kas tur notiek. Meklē interesanto un neparasto, liecības, kā dzīvo mežu redzamie un neredzamie iemītnieki un kādas ir viņu darbības sekas.

Fotografē, filmē, apraksti redzēto un sūti mums – jauns@jauns.lv  Ja būs nepieciešams, Jauns.lv piesaistītie speciālisti komentēs jūsu dabas foto un video atradumus. Kopā veidosim Jauno Meža Enciklopēdiju.