foto: Mareks Ieviņš
Kolkas mežā atrod blakti no Amerikas
Leptoglossus occidentalis ir Ziemeļamerikas suga, Eiropā pirmoreiz atrasta Itālijā 1999. gadā.
Noderīgi ikdienā
2021. gada 25. janvāris, 07:32

Kolkas mežā atrod blakti no Amerikas

Jauns.lv

Lai arī zemi klāj sniegs, Mareks Ieviņš, dabas fotogrāfs un pētnieks no Kolkas, devies dabā ar makroobjektīvu. “Tādās salīdzinoši siltās ziemas dienās visādas dzīvās radības var atrast. Zirnekļi, mušas, odi, pa kādai vabolei un blaktij,” stāsta Mareks, kuram trāpījušies divi pārsteigumi.

Uz meža takas sniegā gulēja ornamentblakts Leptoglossus occidentalis. Kāpēc divi pārsteigumi? Jo pēc pusotras vai divām stundām uz citas takas sniegā gulēja vēl viena. Abas blaktis bija vai nu nosalušas vai guļošas dziļā ziemas miegā, iespējams, saules sasildītas uzmodušās savās slēptuvēs, izlidojušas un neveiksmīgi piezemējušās sniegā, kur atdzisušas. Vai arī spēcīgāka sala nokniebtas un nokritušas no priežu zariem, kur ziemojušas.

Leptoglossus occidentalis ir Ziemeļamerikas suga, Eiropā pirmoreiz atrasta Itālijā 1999. gadā un desmit gados pārņēmusi Eiropu no Portugāles līdz Bulgārijai. 2007. gadā atrasta Polijā, 2009. gadā Norvēģijā, 2011. gadā Zviedrijā, 2019. gadā Lietuvā. Latvijā pirmais un līdz šim vienīgais ziņojums bijis pērn 3. oktobrī, kad tā ielidoja telpās Salaspilī.

“Suga ir invazīva, un diez vai man palaimējies atrast divas vienīgās šīs sugas ornamentblaktis Kolkas apkārtnē. Visticamāk to tikai šajā apkārtnē vien, jau ir tūkstošiem (ja ne vairāk). Ornamentblakts Leptoglossus occidentalis pārtiek no priežu jaunajiem čiekuriem un sēklām. Iespējams, ļoti lielā skaitā savairojoties, tās var diezgan pamatīgi kaitēt kādām mežsaimniecības nozarēm. Izskatās, kā pēc dažiem gadiem tā Latvijā varētu kļūt par diezgan parastu sugu,” stāsta Mareks.

Kas ir Meža Zinis

Atver acis! Dodies ārā! Dodies dabā un mežā! Skaties, kas tur notiek. Meklē interesanto un neparasto, liecības, kā dzīvo mežu redzamie un neredzamie iemītnieki un kādas ir viņu darbības sekas.

Fotografē, filmē, apraksti redzēto un sūti mums – jauns@jauns.lv  Ja būs nepieciešams, Jauns.lv piesaistītie speciālisti komentēs jūsu dabas foto un video atradumus. Kopā veidosim Jauno Meža Enciklopēdiju.