3 sātīgas ziemas zupas krievu gaumē
No pavisam ikdienišķiem produktiem var pagatavot sātīgu un gardu maltīti visai ģimenei.
Garšīgi

3 sātīgas ziemas zupas krievu gaumē

Jauns.lv

Gastronomisks ekskurss krievu ziemas virtuvē: žurnāls "100 Labi Padomi" piedāvā labas idejas, kā ģimenei no ikdienišķiem produktiem pagatavot gardu maltīti.

Pikantā svaigu kāpostu zupa

Visgardākā zupa ir, ja to gatavo no tā saucamajiem jaunajiem kāpostiem, proti, ņem pēc iespējas sulīgāku kāpostu ar maigākām lapām!

6 porcijas

30 minūtes pagatavošanai

½ kāposta

1 kartupelis

½ tējk. koriandra sēklu

3 virces jeb smaržīgo piparu

2 melnie pipari

1 l verdoša ūdens

1. Kāpostam noņem ārējās lapas, pārējo smalki sagriez vai saēvelē. Sīpolu un ķiploku nomizo un sakapā. Koriandru, piparus un jūras sāli piestā sagrūd. Kartupeli nomizo un sarīvē uz rupjās rīves.

2. Katlā, kurā vārīsi uzkarsē eļļu un tajā apcep sagatavotās garšvielas, sīpolus un ķiplokus – uz mazas uguns sutini, līdz sīpoli ir mīksti. Pievieno 1 litru verdoša ūdens, uzgriez lielāku uguni un ļauj, lai uzvirst, tad liec iekšā sarīvēto kartupeli. Pavāri, līdz tas ir mīksts, taču pilnībā nav izjucis. Liec klāt kāpostu un vāri vēl 5 minūtes. Ja nepieciešams, pēc garšas pievieno sāli.

3. Smalki sagriez lociņus, nolobi un uz pusēm pārgriez vārītās olas. Gatavo zupu lej šķīvjos, pirms pasniedz, pārkaisi ar lociņiem un ieliec pa pusītei olas.

Rasoļņiks ar svaigu zivi

Kaislīgo makšķernieku sievām patiks. Protams, lai atvieglotu procesu, vari ņemt jau gatavu zivju buljonu un nopirkt veikalā vai tirgū zivs filejas. Bet – vai tad nezudīs zupas īpašā garša? Viss atkarīgs no gatavotāja meistarības.

4 porcijas

2 stundas 20 minūtes pagatavošanai

400 g zandarta

300 g asara

2 sālīti gurķi

2 lieli kartupeļi

2 seleriju kāti

2 burkāni, notīrīti

1 sīpols

1 glāze sausa baltvīna

1 pētersīļa sakne

1 puravs (tikai baltā daļa)

¼ selerijas saknes

2 ķiploka daiviņas

½ citrona

4 ēdk. grūbu

2 pētersīļa lapas

2 ēdk. olīveļļas

1 ēdk. sviesta

1 upeņu lapa no sālījuma

jūras sāls, baltie pipari, malti

1. Notīri, izķidā un, ja iespējams, izfilē zivis; noliec atsevišķi vārīšanai izmantojamās detaļas – lielās asakas, galvas bez žaunām, astes. Filejas sagriez lielos gabalos. Plāni sagriez citrona miziņu. Vienu burkānu un selerijas ceturtdaļu rupji sagriez. Sīpolu pārgriez uz pusi.

2. Katlā ar biezu dibenu izkausē sviestu, pievieno citrona miziņu un tajā nepilnu minūti apcep zivju vārāmās detaļas, pielej mazliet baltvīna, ļauj uzvirst un pievieno 2 litrus auksta ūdens. Liec klāt sagatavoto burkānu, selerijas sakni, sīpolu, pētersīļa sakni un 1 ķiploka daiviņu ar visu miziņu. Visu uzvāri, pievieno vīnu un uz maza uguns turpini vārīt 1 stundu. Nokās buljonu.

3. Kamēr vārās buljons, noskalo grūbas, liec lielākā traukā ar vāciņu, pārlej ar 1½ glāzi verdoša ūdens, satin segā un ļauj, lai 1 stundu briest.

4. Pārgriez gurķus, izņem lielās sēklas, pārējo sīko sakapā. Sakapā arī zaļumus un atlikušo ķiploka daiviņu. Pannā izkausē 1 ēdk. olīveļļas, pievieno ķiploku, zaļumus, gurķus un, visu apmaisot, cep 3 minūtes. Puravu un burkānu sagriez ripiņās, puravu viegli apcep pāri palikušajā olīveļļā. Kartupeļus sagriez šķēlēs, selerijas kātus, ripās.

5. Uzbriedušās grūbas liec verdošā buljonā un vāri 20 minūtes, pievieno kartupeļus, burkānus un vāri vēl 10 minūtes. Tad pievieno puravu, seleriju un zandarta filejas gabalus, pasāli, sapiparo un turpini vārīt vēl 5 minūtes. Visbeidzot liec klāt gurķus, upeņu lapu un ļauj, lai uzvirst. Tad iespied zupā citrona sulu. Pasniedz ar skābo krējumu un kapātām dillēm.

Sēņu-grūbu zupa

Sātīga zupa, kurai vajag maz produktu. Vienīgais – tās pagatavošana ir laikietilpīga, jo sēnes vispirms ir jāizmērcē, pēc tam ilgi jāvāra buljons. Taču – visas šīs garās stundas tev nav jāstāv līdzās katlam!

4 porcijas

1 stunda pagatavošanai + laiks mērcēšanai + laiks buljona vārīšanai

30 g baraviku, kaltētu

1 kartupelis

1 sīpols

½ burkāna

1 ēdk. eļļas

2 ēdk. grūbu

2 ēdk. balto pupiņu

1 l sēņu novārījuma

1. Uz 3–4 stundām iemērc baravikas, tad nolej ūdeni, noskalo, atkal aplej ar 3 litriem ūdens un 2–3 stundas ļauj, lai vārās. Izkās un turpini vārīt, līdz 1 litra apjomam.

2. Kartupeli, burkānu, sīpolu nomizo, kartupeli sagriez kubiņos, burkānu sarīvē, sīpolu sakapā. Burkānu un sīpolu un mazas uguns apsutini. Grūbas un pupiņas izvāri līdz daļējai gatavībai. Nokāstās sēnes notecini un sagriez.

3. Liec visu sēņu buljonā un uz mazas uguns vāri, līdz pupiņas un grūbas mīkstas. Mirkli pirms vārīšanas beigām, pievieno lauru lapu.

4. Pasniedz ar skābo krējumu un kapātiem zaļumiem.


"100 Labi Padomi" / Foto: Shutterstock