foto: Shutterstock
Elektriskais virtuves grils: kādu izvēlēties, kā pareizi lietot
Noderīgi ikdienā
2021. gada 4. janvāris, 07:24

Elektriskais virtuves grils: kādu izvēlēties, kā pareizi lietot

"100 Labi Padomi"

Iecienīto grilu vai mangalu telpās var aizstāt ar elektrisko virtuves grilu; tam vajag tikai elektrību un labu ventilāciju. Īpaši noderīgs tas ir svētku laikā.

Parasti šī ierīce aprīkota ar termostatu temperatūras regulēšanai, kas ir ļoti svarīgi, piemēram, cepot steiku. Turklāt elektrogrils ātri uzsilst, un, tā kā nav atklātas liesmas, ir drošāks par gāzes grilu. Daudzi elektrisko grilu modeļi ir viegli un mobili.

Atvērtie un slēgtie elektrogrili

Atvērtā tipa elektriskais grils visvairāk līdzinās tradicionālajam āra grilam, svarā gan tas ir vieglāks. Cepot ēdiens ir jāapgriež, lai apceptos no abām pusēm. Šajā grilā var cept biezākas gaļas šķēles, jo tam ir plata sildvirsma. Tā gan ir gluda, tāpēc laba bekonam, olām, pankūkām, gaļai, dārzeņiem, taču tipisko līniju, ko atstāj reljefā pannas vai restīšu virsma, nebūs. Pērkot atvērto grilu, jāņem vērā, ka tas dūmo, tāpēc telpā, kur to izmantos, jābūt spēcīgam tvaika nosūcējam.

Slēgtā tipa elektriskajam grilam ir  vāks, ko aizver un kas saspiež gatavojamo ēdienu. Arī sildvirsmas ir divas – viena no augšas, otra no apakšas –, un abas ēdiena puses cepas vienlaikus. Slēgtajā grilā ēdienu var pagatavot ātrāk, taču tā izmēri parasti ir kompakti, tāpēc vienlaikus var pagatavot ēdienu diviem cilvēkiem. Tauku šļakatu un dūmu nav, jo ierīces vāks pasargā no šādiem ražošanas blakusefektiem. Tā kā slēgtais grils mēdz būt neliels, to ērti novietot uz virtuves galda. Turklāt pieejami arī bezkontakta elektrogrili, kuros ēdiens nepieskaras siltuma avotam jeb pannai, bet gatavojas karstā gaisa strūklā. Tādi, piemēram, ir elektriskās šašliku cepamās ierīces, kas zināmas jau no padomju laikiem.

Vislielākais ir stacionārais grils, to var arī iebūvēt virtuves iekārtā. Portatīvā ierīce ir ērta, jo ļauj grilēt vienalga, kur, pat vismazākajā virtuvē. Īpaši pieprasīti ir kompakti, viegli kopjami modeļi. Kompakto elektrisko grilu klāstā ir arī diezgan apjomīgi modeļi, kurus var lietot, piemēram, lauku vai ārpilsētas mājā. Ja gribi šādu modeli, pievērs uzmanību tā konstrukcijas stabilitātei.

foto: Shutterstock

Kuru izvēlēties?

Pievērs uzmanību ierīces jaudai. Jo tā lielāka, jo lielāka arī ierīces produktivitāte. Pārnēsājamā kompaktā slēgtā tipa grila jauda var būt mazāka par 1000 W, tomēr ideālā grila jauda ir diapazonā no 1500 līdz 2000 vatiem.

Novērtē pannas materiālu. Panna var būt gan ar gludu, gan reljefu virsmu, izgatavota no čuguna vai alumīnija, – abi varianti ir labi. Tomēr pievērs uzmanību, lai sildvirsma būtu pārklāta ar pretpiedeguma slāni, citādi ēdiens piedegs – šis faktors ir ļoti svarīgs. Vislabākā izvēle būs elektriskais grils, kura pannas virsma derēs jebkuram ēdienam. Tā var būt gan gluda, gan reljefa, arī ar maināmiem paneļiem no termoizturīgiem materiāliem, piemēram, nerūsējošā tērauda vai alumīnija. Mūsdienās ražo elektrogrilus arī ar stikla keramikas sildvirsmu, taču šīm ierīcēm, neraugoties uz to dizainu, piemīt arī trūkumi, piemēram, panna var ieplīst, ja karstai uzšļaksta aukstu ūdeni.  

Vai ir temperatūras kontrole? Parasti grils aprīkots ar ciparu vai mehānisko gatavošanas temperatūras regulatoru.

Vai ir tilpne taukvielu savākšanai? Tas ir svarīgi, ja plāno iegādāties atvērtā tipa grilu, tomēr arī slēgtos modeļus labāk pirkt ar paplāti.

Uzsilšanas indikators apliecina, ka pannas virsma sasniegusi vēlamo temperatūru. Tāpat daudzi grili ir aprīkoti ar taimeri un automātiskās atslēgšanās funkciju.

Cik vienkārši lietojama un kopjama? Parocīgi ir noņemami aksesuāri, kurus var mazgāt trauku mašīnā. Turklāt to esamība paplašina ierīces funkcionalitāti, ļaujot cept, piemēram, vafeles vai karsto sviestmaizi. Ņem vērā arī, ka katrs ražotājs piedāvā kādu meistarstiķi, piemēram, speciālu tilpni ūdens un garšvielu maisījumam, kas iztvaikojot piešķir ēdienam aromātu.

Kā pareizi lietot?

● Elektrogrilam jāatrod vispiemērotākā vieta, vislabāk līdzās elektriskajai rozetei, 5 cm attālumā no sienas.

● Uzsildi ierīci līdz maksimālajai temperatūrai, kad indikators nodziest, iestati vajadzīgo temperatūru. Ar kulinārijas otu nedaudz ietauko sildvirsmu, pēc tam liec uz tās cepamo. Pēc gatavošanas ierīci atslēdz no tīkla. Atceries, ka pēc ieslēgšanas ierīci nedrīkst pārvietot!

● Pilsētas dzīvoklim piemērotāks būs kompakts slēgtais elektrogrils ar noņemamiem paneļiem. Tā kopšana ir ļoti vienkārša: ierīce ir mobila, bet noņemamos paneļus var mazgāt trauku mašīnā. Tomēr grils vienmēr jātīra ne tikai no iekšpuses, bet arī no ārpuses, lai izvairītos no tauku uzslāņojuma. Ārējās virsmas un tauku paplāte jāmazgā ar siltu ūdeni un trauku līdzekli. Grila reste jāmazgā ar rokām, neizmantojot abrazīvos līdzekļus vai cietas birstes.

3 noderīgi padomi

● Lai nesabojātu grila nepiedegošās virsmas, izmanto plastmasas vai koka lāpstiņas.

● Iegādājies virtuves termometru, lai skaidri zinātu, kad cepamā gaļa sasniegusi īsto temperatūru.

● Pirms grila izmantošanas tauku paplātē ielej ūdeni – grils mazāk dūmos.