Garšīgi
2020. gada 29. decembris, 19:42

Turku kafija - recepte, kā pareizi vārīt šo mundruma dzērienu

Jauns.lv

Pareizi pagatavota, šī kafija sniegs mundrumu un prieku ziemā.

Īstenās turku kafijas galvenais nosacījums ir ārkārtīgi smalkais kafijas pupiņu malums – tik smalks, ka atgādina putekļus. Tas ir daudz smalkāks pat par espresso kafijai paredzēto malumu. Turku kafiju vāra traukā, ko dēvē par džezvu vai ibriku un kas gatavots no vara vai misiņa (tādus var nopirkt arī mūsu veikalos). Tam ir garš rokturis. Parasti ibrika dibenā ir iegravēts skaitlis, kas norāda, cik daudz kafijas tasīšu tajā var pagatavot.

foto: Shutterstock
Kad ir nobaudīta pirmā tasīte turku kafijas, tajā palikušie biezumi tiek izgāzti uz apakštasītes, lai pēc tiem izzīlētu nākotni.

Smalko kafijas pulveri kopā ar ūdeni, cukuru un tradicionālo garšvielu – kardamonu – uzkarsē, līdz veidojas smalkas putiņas. Tās liecina, ka viss izdarīts pareizi. Ja putu nav, tātad kaut kur ir nošauts greizi. Starp citu, eiropieši bieži vien aizmirst pievienot kafijai kardamonu, tāpēc rezultāts dažam labam šķiet nebaudāms. Kardamonu var aizstāt vai papildināt ar kanēli vai maltām krustnagliņām. Arī cukuram ir sava noteikta vieta turku kafijas pagatavošanā. Ja tie, kas mēdz dzert kafiju bez cukura, arī ar turku kafiju rīkosies tāpat, iespējams, viņiem kafija negaršos vai šķitīs, ka tai ir pelējuma piegarša.

Kad ir nobaudīta pirmā tasīte turku kafijas, tajā palikušie biezumi tiek izgāzti uz apakštasītes, lai pēc tiem izzīlētu nākotni.

Interesanti

Eiropai par tagadējo kafijas kultūru jāpateicas turkiem, kas, bēgdami no Austrijas, atstāja tur mētājamies maisus ar dīvainu saturu. Vietējie to sākumā uzskatīja par kazu barību, taču beigās izrādījās, ka tā ir izejviela brīnišķīgam dzērienam.

Recepte 1 tasītei

Pirms kafijas ieliešanas tasīte ir jāsasilda – to var izdarīt, izskalojot ar verdošu ūdeni. Tas ir normāli, ja, baudot turku kafiju, nākas norīt daļu biezumu… Parasti šo kafiju pasniedz kopā ar glāzi ūdens, lai noskalotu spēcīgo pēcgaršu, ja tā traucē.

• 1 tējk. ar kaudzi ļoti smalki samaltas kafijas
• 1 tējk. cukura
• 1 tase ūdens
• kardamons vai kāda cita garšviela

1. Ibrikā ielej ūdeni un uzkarsē.

2. Kad ūdens sāk vārīties, pieber cukuru un pievieno malto kafiju. Labi samaisi, lai nepeld pa virsu.

3. Kafija sāk vārīties un veido aizvien vairāk putu.

4. Kad kafija draud iet pāri malām, ibriku noņem no uguns, lai putas noplok.

5. Uzliec ibriku vēlreiz uz uguns un gaidi, līdz kafija atkal uzputojas. To atkārto divas trīs reizes.

6. Kafiju lēnām lej tasītēs, turklāt ibriku cilā augšā lejā tā, lai lejot veidojas pēc iespējas vairāk putiņu.

7. Ibrikā atstāj mazliet kafijas, viegli saskalo un arī ielej tasītēs.

8. Ļauj, lai kafijas biezumi nosēžas.