Noderīgi ikdienā
2020. gada 26. decembris, 12:25

Neskaties televīziju tumsā: svarīgākais, kas jāzina par apgaismojumu mājās

"100 Labi Padomi"

Lai gan daudziem TV skatīšanās tumsā ir iegājusies kā stabils paradums, tas, pirmkārt, nogurdina un, otrkārt, bojā redzi. Turklāt krasais kontrasts starp krāsaino televizora ekrānu un tumšo telpu rada neapzinātu stresu un vairo nervozumu.

Kas gan cilvēku varētu tracināt saistībā ar elektrisko apgaismojumu ziemā? Taču, kā liecina ES valstīs veiktās aptaujas, visvairāk tracina trīs lietas: lasīšana nepiemērotā un raustīgā gaismā, TV pults meklēšana pa tumšiem kaktiem un klupšana pār vārgi apgaismotiem ārdurvju sliekšņiem. Kopš kvēlspuldžu vietā stājušās dažādas citas spuldzes, neapmierinātība ar apgaismojumu ikdienā, izrādās, ir pieaugusi. Tomēr nereti tam iemesls ir vienkārši nepietiekamās zināšanas par telpu apgaismojumu.

Par apgaismojumu

● Lai cilvēks psiholoģiski justos labi, 20 kvadrātmetru lielā dzīvojamā istabā vajadzētu būt 3 līdz pat 5 elektriskās gaismas avotiem, proti, izkliedētam pamata apgaismojumam, kas vienmērīgi izgaismo visu telpu, un vairākiem mērķtiecīgi izvietotiem apgaismojumiem, piemēram, virs galda, pie dīvāna.

● Gaismas ķermeņiem nevajadzētu žilbināt acis un mest asu ēnu.

● Ziemā, kad nereti visu dienu pavadām elektriskajā apgaismojumā, gaismas toni vēlams pieskaņot konkrētām vajadzībām, lai nerastos diskomforts. Ja intensīvi jāstrādā, piemērotākas ir spuldzes ar vēsu gaismu – tā vairāk uzmundrina, bet vakarpusē atpūtai un mājīgumam der spuldzes ar siltu dzeltenīgu gaismu.

● Ja telpās valda vēsums, tad zilganā gaisma vēl vairāk pastiprina aukstuma sajūtu, kas ziemā ne visiem ir vajadzīga. Savukārt dzeltenīgā gaisma vairo siltuma sajūtu. Tas nozīmē – ja mājā ir problēmas ar apkuri, neizvēlies aukstās gaismas lampas.  

● Lai gan daudziem TV skatīšanās tumsā ir iegājusies kā stabils paradums, tas, pirmkārt, nogurdina un, otrkārt, bojā redzi. Turklāt krasais kontrasts starp krāsaino televizora ekrānu un tumšo telpu rada neapzinātu stresu un vairo nervozumu. Patīkamākai sajūtai ievies sienas lampu aiz televizora – tā harmonizēs gaismas un tumsas attiecības.