foto: Trashmob
Atkritumu vākšanas maratonā noskaidro uzvarētājus
Trīs dienās 9313 atkritumu vienības – vides aktīvists Tālis Banga rāda, ko savācis saviem spēkiem.
Viena Vide Visiem
2020. gada 27. decembris, 06:51

Atkritumu vākšanas maratonā noskaidro uzvarētājus

Kas Jauns Avīze

Novembra beigās trīs dienu atkritumu vākšanas maratonā Eiropas Atkritumu samazināšanas nedēļas ietvaros Trashmob dibinātājs Tālis Banga vienpersoniski attīrīja dažādus Rīgas parkus, mežus, upju krastus un kopā savāca 9313 atkritumu vienības.

Maratons sākās ar Zaķusalas un Lucavsalas sakopšanu, pēc tam dodoties uz Šmerli un Mežaparka nomalēm. Kampaņas mērķis kopā ar globālo kampaņu "Break Free From Plastic" bija noskaidrot, kuru ražotāju iepakojumi visbiežāk atrodami izmesti dabā, lai mudinātu domāt par videi draudzīgiem, nevis tikai sev ekonomiski izdevīgākajiem risinājumiem.

Negodpilno pirmo vietu ieņēmis "Cēsu alus", seko dažādi "Cido" grupas, "Aldaris GO" dzērienu iepakojumi, "Coca-Cola". Savāktie atkritumi nogādāti "Clean R" teritorijā.

foto: Trashmob
Trīs dienās 9313 atkritumu vienības – vides aktīvists Tālis Banga rāda, ko savācis saviem spēkiem.

“Visefektīvākais veids, kā piespiest šos alus un alkoholisko kokteiļu cienītājus atrast arī spēkus iznest šo iepakojumu ārā no meža, būtu uzlikt patērētājam finansiālu atbildību par iegādāto iepakojumu – ieviešot efektīvu un modernu iepakojuma depozīta sistēmu,” atgādina "Trashmob".

Cerība gan ir – pateicoties Eiropas Savienības spiedienam, beidzot pieņemts lēmums, ka Latvijā 2022. gadā ieviesīs dzērienu iepakojuma depozīta sistēmu vai, vienkāršāk sakot, iespēju nodot tukšo taru. Tomēr strīdi, kā rīkoties labāk, vēl turpinās.

Publikācija ir sagatavota ar Latvijas Vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu.