foto: Shutterstock
Daži padomi, kā svētkos nepārēsties, lai pēc tam nav jāmokās
Garšīgi
2020. gada 22. decembris, 20:10

Daži padomi, kā svētkos nepārēsties, lai pēc tam nav jāmokās

"100 Labi Padomi"

Gada nogales svētkos daudziem gadās pārēsties… Kartupeļi, štovēti kāposti, cepetis, kūkas un mandarīni – šī kombinācija ir liels izaicinājums mūsu gremošanas sistēmai. Ko darīt, lai nākamajā dienā pēc svētkiem nebūtu jāmokās?

Nesēdies pie galda tukšā dūšā! Ja visu dienu pavadi, kārtojot māju un stāvot pie plīts, var sanākt svētkos kādu maltīti izlaist. Taču nevajadzētu to darīt, jo šādi vakariņu laikā izlaistās maltītes kalorijas kompensēsi ar uzviju. Tāpēc svinību dienā vari samazināt porcijas, bet ne ēdienreizes. Tomēr, ja tā gadījies, pirms ēšanas apēd kādu augli vai izdzer glāzi ūdens.

Atceries dzert ūdeni! Lai arī svētkiem piestāv smalkāki dzērieni, pie vakariņu galda neaizmirsti par ūdeni. Tas palīdzēs radīt sāta sajūtu un atvieglos darbu gremošanas traktam.

No kaut kā atsakies! Ziemassvētku tradīcija prasa galdu ar deviņiem ēdieniem, un tos visus gribēsies nogaršot. Lai izvairītos no pārēšanās, sēžoties pie galda, izvēlies 3–5 ēdienus, ko pagaršosi, un pārējos atstāj rītdienai.

foto: Shutterstock

Disciplinē sevi! Ilgi sēžot pie viesību galda, daudzi cilvēki turpina ēst visdažādāko iemeslu dēļ. Viens ēd, jo viss ir garšīgs, cits – tāpēc, ka gribas visu pagaršot, bet kādam nav īsti, ko citu darīt. Ja jūti sātu, neēd ne kompānijas dēļ, ne tāpēc, lai iepriecinātu namamāti vai sevi izklaidētu.

Tālāk no galda! No pārēšanās sargā kustības. Izplāno svētkus tā, lai visu vakaru nav jāsēž pie galda. Izkusties, izej pastaigā, uzspēlē galda spēles, dziedi, ej rotaļās. Jo vairāk kustību, jo mazāk iespēju pārēsties!

Nepārmet sev! Ja tomēr gadās pārēsties, nākamā dienā nevajadzētu badoties. Dzer daudz šķidruma, gremošanai palīdzēs ķimeņu vai piparmētru tēja. Tāpat ķermenis priecāsies par mierīgu pastaigu un kārtīgu izgulēšanos.