foto: Publicitātes foto
Vai siltā ziemā ar dūnu jaku nebūs par karstu? Eksperti atklāj dūnu jaku priekšrocības un ieteikumus to kopšanai
Noderīgi ikdienā
2020. gada 4. decembris, 06:00

Vai siltā ziemā ar dūnu jaku nebūs par karstu? Eksperti atklāj dūnu jaku priekšrocības un ieteikumus to kopšanai

Karlīna Timofejeva

Dūnu jaka ir labākā izvēle, pat ja ziema solās būt salīdzinoši silta. Ar to nebūs ne par siltu, ne aukstu, jo tā ir kompakta, kā arī piemērota gan ikdienas gaitām, gan pārgājieniem. Kam pievērst uzmanību, izvēloties sev piemērotāko dūnu jaku un, kā to pareizi mazgāt, skaidro aktīvās atpūtas eksperts Fjällräven.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kāpēc izvēlēties dūnu jaku?

Jakas, kas pildītas ar dūnu pildījumu, lieliski spēj saglabāt ķermeņa siltumu, tādēļ tās vislabāk piemērotas aukstam un sausam laikam. Jo vairāk dūnu – jo siltāka būs jaka, tādēļ pirms to iegādes ieteicams pievērst uzmanību jakas etiķetei. Dūnu jakas parasti ir nošūtas kvadrātos, kas nepieciešams tādēļ, lai dūnas nesakristu jakas lejasdaļā. Šī iemesla dēļ kvadrātiem nevajadzētu būt pārāk lieliem un optimālais kvadrātu izmērs ir 20 cm.

Kvalitatīvām dūnu jakām sastāvā ir ne mazāk kā 70% dūnu, bet pārējās ir spalvas vai sintētiskais materiāls. Ja nepieciešama jaka laika pavadīšanai ārpus pilsētas, ilgām pastaigām vai aktīviem ziemas priekiem svaigā gaisā, priekšroku dodiet modeļiem ar 80% vai pat 90% dūnu sastāvu.

foto: Publicitātes foto

Dūnu jakas ir ļoti vieglas un ērti salokāmas, kad no tās izspiežat gaisu, līdz ar to, tās, pārnēsājot somās, aizņems ļoti maz vietas. Šīm jakām ir arī kāds mīnuss – dūnu jaka nav piemērota lietainiem laikapstākļiem. Dūnu jakai samirkstot, dūnas vairs nepilda savu gaisa notveršanas un siltuma uzturēšanas funkciju, ja dūnu diegi, kas rada sīkās gaisa kabatas, tiek pakļauti mitrumam, tādēļ lietainiem laikapstākļiem ieteicams izvēlēties virsdrēbes no mitrumu atgrūdūšiem materiāliem

Ilgtspējīgas metodes dūnu iegūšanai

Pirms produktu iegādes arvien vairāk cilvēkiem ir svarīgi tas, vai preces ražošanai izmantotas ilgtspējīgas metodes jeb, vai produkta ražošanā dzīvniekiem nav ticis nodarīts kaitējums. Piemēram, zīmols Fjällräven jau kopš 2014. gada ieviesis “Down Promise”, kas paredz garantiju, ka dūnu iegūšanas procesā nevienam putnam nav nodarīts kaitējums, kā arī tiek nodrošināta tikai augstākās kvalitātes dūnu izmantošana.

Četri ieteikumi pareizai dūnu jakas mazgāšanai

1. Izpēti etiķeti – pirms mazgāšanas nepieciešams pārliecināties, vai dūnu jaku iespējams mazgāt veļasmašīnā, vai tomēr iespējama tikai ķīmiskā tīrīšana. Papildu tam, uz etiķetes jāpievērš uzmmanība norādei, cik karstā ūdenī jaku drīkst mazgāt, kā arī, vai to drīkst likt žāvētājā.

2. Izmanto speciālu līdzekli – jaku ieteicams mazgāt ar līdzekli, kaspiemērots tieši dūnu jakām vai arī ar mazgāšanas līdzekli, kas paredzēts smalkai veļai vai vilnai. Savukārt, ja jaka tiks mazgāta ar parasto veļas pulveri un veļas mīkstinātāju – dūnas var saķept un, iespējams, vairs pat neatgūt to sākotnējo stāvokli un gaisīgumu.

foto: Publicitātes foto

3. Izvēlies piemērotu mazgāšanas režīmu – svarīgi, lai jaka veļasmašīnā netiktu pārmēru saspiesta, tāpēc vēlams to mazgāt vienu pašu, izmantojot saudzējošo režīmu ar 30 grādu temperatūru, taču centrifūga režīms nedrīkst pārsniegt 400 apgriezienus. Lai mazgāšanas laikā dūnas nesaliptu, veļasmašīnā līdz ar jaku ieteicams ievietot arī divas tenisa bumbiņas, kas neļaus dūnu jakai zaudēt tās sākotnējo izskatu.

4. Žāvēšana – dūnu jaku vislabāk žāvēt veļas žāvētājā, kurā jau iestrādāts tām piemērots režīms. Ja tomēr veļas žāvētājs nav pieejams, to ieteicams žāvēt siltā istabā uz veļas žāvētāja statīva, to ik pa laikam izpurinot un uzbužinot. Šādā gadījumā jārēķinās, ka dūnu jaka var žūt pat vairākas dienas, līdz kļūs sausa.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Reklāmraksts tapis sadarbībā ar "Fjällräven"