FOTO. Ārā novembris, bet mežā – taurenis
Pārsteidzoši, bet sastapties ar ziemojošu krūkļu balteni novembrī ir normāla parādība.
Noderīgi ikdienā
2020. gada 23. novembris, 14:34

FOTO. Ārā novembris, bet mežā – taurenis

Jauns.lv

Sanita Vītola mežā Pļaviņu novadā 21. novembrī nobildējusi taureni!

Krūkļu baltenis jeb citrontauriņš (Gonepteryx rhamni) pārziemo kā pieauguši tauriņi (tāpēc tos arī varam pavasarī redzēt jau no pirmajām siltajām dienām),” skaidro entomologs Uģis Piterāns.

Ziemošanas vietas šiem taureņiem var būt arī ne īpaši slēptas, atšķirībā, piemēram, no acainajiem raibeņiem, kas ziemošanai izvēlas alas, pagrabus, koku dobumus. Krūkļu balteņi pārziemo “virs zemes” – vienkārši starp pērnajiem augu lakstiem, zāles stiebriem un līdzīgās vietās.

“Parasti jau tā dziļāk ierāpojuši, ka tos nevar pamanīt, bet citi arī atklātāk,” stāsta Piterāns. “Neliels aukstums tiem neskādē, protams, ja uznāk -30 grādu sals, ļoti svarīga ir sniega sega – zem biezāka sniega arī šādi brīvāk sēdoši tauriņi labi pārziemos, bet ja būs spēcīgs kailsals, tad risks aiziet bojā ir lielāks (sekmīgāk pārziemos tie, kas ielīduši dziļāk augājā).”

Pārsteidzoši, bet sastapties ar ziemojošu krūkļu balteni novembrī ir normāla parādība. “Aiztikt un traucēt ziemas guļu gan īpaši nevajadzētu – katra lieka kustība tērēs taureņa dārgo enerģiju,” norāda kukaiņu pētnieks.

Kas ir Meža Zinis

Atver acis! Dodies ārā! Dodies dabā un mežā! Skaties, kas tur notiek. Meklē interesanto un neparasto, liecības, kā dzīvo mežu redzamie un neredzamie iemītnieki un kādas ir viņu darbības sekas.