foto: unsplash.com
Vērtīgas lietas, ko der zināt par banāniem
Ēšanai svaigā veidā vispiemērotākie ir nogatavojušies banāni, kuriem uz mizas jau parādījušies brūni plankumiņi. Savukārt cepšanai ieteicami stingri banāni ar gaišāku mizu.
Noderīgi ikdienā
2020. gada 23. novembris, 19:11

Vērtīgas lietas, ko der zināt par banāniem

Jauns.lv

Mūsu veikalos nonāk vien neliela daļa no tās banānu pārbagātības, kas aug un ko ēd tradicionālajās banānu audzēšanas zemēs. Turklāt banāniem ir ļoti atšķirīga iedarbība uz cilvēka organismu un veselību.

foto: unsplash.com
Ēšanai svaigā veidā vispiemērotākie ir nogatavojušies banāni, kuriem uz mizas jau parādījušies brūni plankumiņi. Savukārt cepšanai ieteicami stingri banāni ar gaišāku mizu.
  • Eiropā visvairāk ieved tā dēvētos augļu vai deserta banānus, ko lielākoties izmanto ēšanai svaigā veidā, saldo ēdienu, saldējumu un arī kariju gatavošanai.
     
  • * Mini banāni ir ievērojami mazāki par deserta banāniem, toties ievērojami aromātiskāki un saldāki. Izmanto tāpat kā deserta banānus.

  • Miltainie, vārīšanai piemērotie banāni nav baudāmi svaigā veidā. Tos vāra, cep uz pannas un krāsnī un pasniedz kā piedevu zivīm un gaļai. Daudzās Āfrikas un Āzijas zemēs šie banāni spēlē līdzīgu lomu kā pie mums kartupeļi. Mizas mēdz būt gan zaļas, gan dzeltenas, gan sarkanas.

  • Nereti maldīgi mēdz domāt, ka visi banāni ar sarkanu mizu ir vārāmie; nē, arī svaigi ēdami ir sarkanā krāsā. Tiem mīkstums ir tumšāks un saldāks nekā deserta banāniem.

  • Ābolu banāni savu nosaukumu ieguvuši, kā jau var iedomāties, no līdzības ar āboliem, proti, mīkstums garšo viegli skābeni un tiešām atgādina ābolu.

  • Ja banāna miza ir ļoti gaiši dzeltena, tas nozīmē, ka pats auglis vēl ir ciets un diezgan bezgaršīgs. Ja miza ir saules dzeltenumā, banānam vajadzētu būt mīkstam un saldam. Jo zaļāks banāns, jo vairāk tajā cietes un mazāk cukura.

  • Ēšanai svaigā veidā vispiemērotākie ir nogatavojušies banāni, kuriem uz mizas jau parādījušies brūni plankumiņi. Savukārt cepšanai ieteicami stingri banāni ar gaišāku mizu.

  • Ja gadījies nopirkt zaļganus vai dzeltenzaļus augļus, tie istabas temperatūrā diezgan ātri nogatavosies. Ja grib, lai nogatavojas vēl ātrāk, banānus ieliek papīra maisiņā un pieliek klāt kādu ābolu.

  • Nomizots banāns ātri zaudē krāsu, kļūst brūngans, taču garšu nemaina. Šādā gadījumā labi noder citronu sula, ar ko apslaka nomizoto banānu. Arī banānu ēdieni nav domāti ilgākai uzglabāšanai un uzsildīšanai, jo tie ātri kļūst pelēki.

  • Banānu ēdieniem piemērotas garšvielas ir karijs, ingvers, kanēlis, vaniļa, krustnagliņas. Banānu saldēdieniem laba piedeva būs nedaudz vīna, ruma vai apelsīnu liķiera.

  • Sablendētus banānus ar citronu sulu var arī iesaldēt.