foto: Shutterstock
Kā rīkoties, lai ātri iekurtu kamīnu
Ņem vērā – malka kamīnā uzmanīgi jāieliek, nevis jāiemet.
Noderīgi ikdienā
2020. gada 14. oktobris, 20:04

Kā rīkoties, lai ātri iekurtu kamīnu

"100 Labi Padomi"

Kamīna kurināšanai piemērotāka ir lapu koku malka, jo skuju koki, piemēram, priede un egle, ātrāk aizdegas, taču arī ātrāk sadeg nekā, piemēram, bērzs.

■ Ieliec divas malkas pagales šķērsām un uz tām uzliec aizkura skaidas – tādā veidā, kā būvē indiāņu vigvamu. Aizkuru aizdedzini, un, ja skaidas ir pietiekami sausas un kamīnā ir pietiekami daudz skābekļa, tās ātri uzliesmo un strauji rada karstumu, kas pārmetas uz lielajām malkas pagalēm, – tās lēnām sāk degt no augšas uz leju.

■ Aizkuram piemērotākas ir mīksta koka skaidas, piemēram, no skuju kokiem. Tās nav tik blīvas, tāpēc deg straujāk un rada lielāku karstumu. Par siltuma uzturēšanu ir atbildīgas lielās pagales – tās izvēlies no cietāka lapu koka, jo lielāka blīvuma dēļ lēnāk sadeg.

■ Vairāk malkas liec klāt tad, kad abas pirmās pagales ir gandrīz pārogļojušās, bet vēl deg ar nelielu liesmiņu. Nākamās pagales vienmēr liec ar šķelto malu uz leju. Ņem vērā – malka kamīnā uzmanīgi jāieliek, nevis jāiemet.

■ Kamīna kurināšanai piemērotāka ir lapu koku malka, jo skuju koki, piemēram, priede un egle, ātrāk aizdegas, taču arī ātrāk sadeg nekā, piemēram, bērzs. Rezultātā skuju koku pagales ir biežāk jāpiemet. Vēl viens skuju koku malkas mīnuss – tā satur sveķus, kas degot sprakšķ un notraipa gan kamīna durtiņu stiklu (ja kamīnam ir durtiņas), gan grīdu kamīna priekšā.