foto: Shutterstock
Zinātnieki brīdina: izzušana draud 40% augu sugu
Alpu kreimule (Pinguicula alpina), viens no nedaudzajiem Latvijas kukaiņēdājiem augiem, zaudēts 1966. gadā, kad Pļaviņu HES būves dēļ appludināja Staburagu. Tagad retumu cenšas izaudzēt Nacionālā botāniskā dārza laboratorijā no Sāremā iegūtām sēklām.
Viena Vide Visiem
2020. gada 14. oktobris, 04:17

Zinātnieki brīdina: izzušana draud 40% augu sugu

Kas Jauns Avīze

Ap 40% augu sugu draud pilnīga izmiršana, brīdina Lielbritānijas Karaliskā botāniskā dārza pētnieki. Vēl 2016. gadā runa bija par 20 procentiem.

“Mežu izciršanas tempi ir krasi pieauguši, jo mēs cenšamies aizņemt vairāk zemes, lai pabarotu aizvien vairāk cilvēku,” norādīts ziņojumā, kas balstīts uz 42 valstu 210 zinātnieku pētījumiem. Pieminētas arī klimata pārmaiņas, nelikumīga tirdzniecība un invazīvās sugas, kas apdraud vietējo floru (Latvijā tādas ir, piemēram, latvāņi, Kanādas zeltslotiņa, lupīna).

Pētnieki norāda, ka cilvēku ietekmes dēļ daudzas sugas izzūd ātrāk, nekā zinātnieki paspēj tās atrast un aprakstīt. Turklāt daudzus augus nākotnē varētu izmantot medicīnā vai pārtikā.

Apdraudētas ir 723 augu sugas, kuras šobrīd izmanto medikamentiem. Tikai 15 sugu nodrošina aptuveni 90% cilvēces uztura, ko lielākoties veido rīss, kukurūza un kvieši.

Publikācija ir sagatavota ar Latvijas Vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu.