Noderīgi ikdienā
2020. gada 17. septembris, 19:07

Kāpēc augi, atgriezušies telpās, nomet lapas?

"100 Labi Padomi"

Telpaugiem, kas visu vasaru pavadījuši ārā, pēc atgriešanās iekštelpās lapas mēdz sabrūnēt un sakalst vai pat nokrist pavisam. Lūk, daži knifiņi, lai augi turpinātu skaisti zaļot.

1. Nenokavē! Labāk ienes augus telpās laikus nekā par vēlu, jo lielākā daļa telpaugu ir jutīgi pret temperatūras pazemināšanos un pat pie +12 grādiem naktīs tiem var būt par aukstu. Lapas būs cietušas, un augs tās nometīs.

2. Stress! Apmākusies diena ir vispiemērotākā, lai istabas augus pārnestu uz iekštelpām, jo apgaismojuma maiņa rada augam stresu, kas provocē lapu nomešanu.

3. Gaisa mitrums. Iekštelpās mēdz būt sausāks gaiss nekā ārā, kur augi bijuši visu vasaru, tāpēc pēc atgriešanās telpās noskalo tos zem dušas un ik dienu apsmidzini lapas ar ūdeni istabas temperatūrā.

4. Kaitēkļi un gliemeži. Pāris dienas pirms augu ienešanas telpās apsmidzini tos ar ūdeni, kurā izšķīdinātas zaļās ziepes. Tā atbrīvosies no kaitēkļiem, kas, iespējams, mājo uz auga lapām. Īpašu uzmanību pievērs lapu aizmugurēm, kur tie var labi paslēpties. Kārtīgi apskati arī puķpodu, vai tajā nav kāds gliemezis. Iekštelpās ir ideāli apstākļi, lai kaitnieki postītu augu; tas metīs lapas un aizies bojā.

5. Laba poda augsne. Pa vasaru poda augsnes virskārta var apsūnot, sablīvēties, tajā var būt ieperinājusies kāda aļģe. Nekvalitatīvā augsnē var attīstīties dažādi patogēni organismi, kas bojās telpaugu. Tāpēc pirms nešanas iekštelpās noņem nedaudz augsnes virskārtas, netraumējot saknes, un pieber klāt labu, kvalitatīvu augsni.