Noderīgi ikdienā
2020. gada 13. septembris, 06:17

Mēneša karaliene - sudrabsvece: kā audzēt un kopt šo neparasto puķi

"100 Labi Padomi"

Rudenī, kad vairums ziemciešu jau pārziedējušas, savu krāšņo uznācienu uzsāk sudrabsvece. Visu vasaru šī neparastā puķe priecē ar krāšņām lapām un, tikai tuvojoties rudenim, izdzen garus ziedkātus, kuru galos veidojas 40–60 cm garas, krāšņas vārpas, kas sastāv no daudziem smalkiem gaišiem ziediņiem. Katrs ziedkāts kopā ar ziedu var sasniegt pat 2 metru garumu.

Vietas izvēle

Sudrabsveci ir viegli kopt un, reiz iestādīta, vienā vietā tā labi augs un ziedēs pat 25 gadus. Tāpēc jau stādot izvēlies pietiekami plašu vietu, jo gadu gaitā puķe sakuplos, bet pārstādīšanu tā nemīl. Augšanai vispiemērotākā ir gaiša vieta, bet ne tiešos saules staros, jo lapas apdegs un puķe nīkuļos. Arī pilnīga ēna šai graciozajai puķei nav piemērota – lapas būs bez šķirnei raksturīgās krāsas, un dažas šķirnes var pat neuzziedēt. Tā kā sudrabsvecei ir gari ziedkāti, izvairies tās stādīt vējainā vietā, jo vējš ziedkātus var viegli nolauzt.

foto: Shutterstock

Kā stādīt?

Stādi bagātīgā, vieglā augsnē, ar labu gaisa un ūdens caurlaidību. Izroc palielu stādāmbedri (40 x 40 x 50 cm), izņem no tās visu augsni un daļu tās sajauc ar komplekso mēslojumu vai labu kompostu. Bedres apakšā ievieto drenāžas slāni – sīkus akmeņus vai granti –, pusi stādāmbedres piepildi ar uzlaboto augsni, nedaudz pieblietē. Tad ievieto stādu, tam jābūt veselam, bez jebkādiem bojājumiem. Svarīgi iestādīt pilnīgi taisni, citādi skaistie ziedkāti augs uz sāniem, nevis tieksies pretī debesīm.  

Pēc iestādīšanas viegli piespied augsni ar rokām un kārtīgi salaisti. Nenobaidies, ka augs nezied pirmos divus gadus. Tas tikai trešajā gadā sāks priecēt ar dažiem skaistiem ziediem, bet ar katru gadu kļūs arvien krāšņāks un bagātīgāk ziedēs.

foto: Shutterstock

Kā kopt?

Sudrabsvecei patīk mitra augsne, tāpēc apdobi mulčē ar kūdras slāni vai sausām koku lapām, tas neļaus augsnei tik ātri izžūt. Tomēr nedrīkst arī pieļaut, ka sudrabsveces saknes ilgstoši atrodas ūdenī, tas veicinās slimību attīstīšanos – uz lapām var parādīties rūsa, bet saknes sapūs.

Lai skaistās vālītes ilgāk ziedētu, tiklīdz tās pārziedējušas, nogriez, tā cers dzīs arvien jaunus un jaunus ziedkātus un ziedēšana būs ilgāka. Atstāt neapgrieztus vari tikai pēdējos ziedus – tie izkaltīs un būs skaists akcents dārzam līdz pat pavasarim.

Pirms ziemas nosedz sudrabsveces dobi ar egļu skujām vai kūdras mulču.  

Populārākās šķirnes

● ‘Black Neglingee’. Bordo krāsas lapojums un veido pat 1,5 metrus garus ziedkātus. Zied no jūlija līdz septembrim ar krēmkrāsas ziediem.

● ‘Chocoholic’. Ķekarainā sudrabsvece ar tumši violetu lapojumu un gaiši rozā ziediem, ziedēt sāk augustā un koši zied visu septembri.

● ‘Brunette’. Zarainā sudrabsvece  ar sarkanbrūnas krāsas lapām un baltiem ziediem ar purpursārtu nokrāsu, kas zied no septembra līdz oktobrim. Ziediem meža zemeņu aromāts.  

● ‘Pink Spike’. Zarainā sudrabsvece ar bordo krāsas lapām un metru gariem ziedkātiem. Zied rozā ziediem. 

● ‘Baltā Pērle’. Šai šķirnei ir zaļas lapas, un tā zied ar sniegbaltiem ziediem.

Tēmas