Noderīgi ikdienā
2020. gada 11. septembris, 05:20

Piecas garšvielas, kas uzlabos tavu imunitāti

Jauns.lv

Grieķu ārstes Hipokrāts, kurš tiek uzskatīts par Rietumu medicīnas tēvu, reiz teica, “Tavam ēdienam ir jābūt tavām zālēm”. Portāls publicgoods.com publicējis sarakstu ar piecām garšvielām, kas noderēs ne vien virtuvē, bet arī mājas aptieciņā.

Mēs visi gatavojamies rudens sezonai. Vasaras kleitas un sandales tiek ieliktas dziļi skapī, bet pa rokai noliktas vilnas zeķes, cepures, šalles un cimdi. Rudens nāk ne tikai ar lietu un aukstumu, bet arī ar dažādām sakustēšanās slimībām. Viens no variantiem, kā izvairīties no klepus un iesnām, ir stiprināt imunitāti. Daudzi izvairās lietot aptieku piedāvājumu, domājot par ķīmisko medikamentu ietekmi uz veselību. Tā teikt- ārstējot vienu, kaitē citam. Labās ziņas ir tās, ka imunitāti var stiprināt ne tikai ar aptieku piedāvājumu, bet arī ar garšvielu plauktiņā atrodamajiem līdzekļiem. Un tos tev nav “jālieto” pēc farmaceita vai ārsta ieteikuma, tos var vienkārši pievienot savas ēdienam.

Šeit ir piecas labākās garšvielas, kas palīdz ķermenim stiprināt imunitāti un cīnīties pret vīrusiem, infekcijām un iekaisumu:

Kurkuma

Ja tev šķiet, ka kurkuma pēdējā laikā ir kļuvusi par populārāko garšvielu, tas tikai tāpēc, ka arvien vairāk cilvēki uz savas ādas pieredzējuši tās dziedējošās īpašības. Šī spēcīgā un aromātiskā garšviela savu spilgto krāsu iegūst no kurkumīna, kas ar savām pretiekaisuma īpašībām var konkurē ar ibuprofēnu, tikai, lietojot kurkumu, netiek novērotas nevēlamas blakusparādības.

Kurkuma ir  ingveru dzimtas auga sakne un medicīnā tiek izmantota vairāk nekā 4500 gadus. Kurkuma joprojām ir galvenais līdzeklis pret ādas slimībām, gremošanas problēmām un ķermeņa diskomfortu ājurvēdas medicīnā. Šīs garšvielas lietošana stiprina imunitāti, spēju cīnīties ar toksīniem un  brīvajiem radikāļiem. Ir arī pierādīts, ka kurkuma kavē sēnīšu augšanu un nomāc audzēja šūnu augšanu.

Ingvers

Pasaulē plaši zināmā garšviela ir ne tikai garšīga, bet arī veselību stiprinoša. Ar ingvera palīdzību cilvēki izsenis cenšas sevi pasargāt no dažādiem vīrusiem un vīrusu saslimšanām. Šī garšviela palīdz stiprināt imunitāti un tai piemīt antibakteriālas īpašības, to bieži izmanto arī, lai novērstu nelabu dūšu.

Ingvera sastāvā esošās vielas palīdz cīņai ar vēzi, garšvielas pretiekaisuma īpašības palīdz aizkavēt novecošanās procesus, uzlabo gremošanu, kā arī palīdz sirds un asinsvadu slimības. Ingvera saknē esošā pretiekaisuma īpašības palīdz atvairīt vīrusus.

foto: Pixabay.com

Kajēnas pipari

Kajēnas pipari pēc savas izcelsmes ir tuvi radinieki sarkanajiem čili pipariem. Kajēnas pipari, līdzīgi kā ingvers vai kurkuma, palīdz cilvēka ķermenim cīnīties ar iekaisumu. Saskaņā ar 2015. gada pētījumu pipari veicina gremošanas darbību, cīnās ar kuņģa-zarnu trakta patogēniem, čūlām un vēzi. Tie arī regulē apetīti un gremošanas funkcijas.

Vienā ēdamkarotē (5 gramos) kajēnas piparu ir 44% no ieteicamās A vitamīna dienas devas. Garšviela satur arī beta karotīnu un dabiskos antioksidantus. Cilvēki, kas pārzina šīs garšvielas īpašības, iesaka to lietot saaukstēšanās vai aktivizētu asinsrites sistēmu.

foto: Pixabay.com

Ķiploks

Ēģiptieši, grieķi, babilonieši un ķīnieši ķiplokus medicīniskiem nolūkiem izmanto jau kopš seniem laikiem. Arī mūsu pašu tradīcijā, ķiploks tiek uzskatīts par lielisku līdzekli cīņai ar saaukstēšanos. 12 nedēļu ilgā pētījumā tika atklāts, ka ķiploki palīdzēja atvieglot saaukstēšanās simptomus 63% dalībnieku. Ir arī pierādīts, ka ķiploku piedevas cilvēkiem palielina antioksidantu enzīmus, turklāt īpaši samazina oksidatīvo stresu cilvēkiem ar augstu asinsspiedienu. Lielas ķiploku devas ir arī parādījušas potenciālu aizsargāt ķermeni pret smago metālu toksicitāti.

Kanēlis

Iecienītās kanēļmaizītes vai piedeva kafijai. Tomēr bez našķiem, šo garšvielu jau tūkstošiem gadu izmanto medicīnā. To iegūst no Kanēļkoka mizas, un tā lietošana ir zināma jau  kopš senās Ēģiptes laikiem.

Kanēlis cīnās ar iekaisuma procesu, palīdz novērst infekcijas un dziedēt bojātos audus. Pētījumā, kurā salīdzināja 26 garšvielu antioksidantu aktivitāti, kanēlis pārspēja “superproduktus”, piemēram, ķiplokus. Daži pētījumi ir parādījuši, ka kanēlim var būt pretdiabēta iedarbība un tas palīdz samazināt sirds slimību risku.