Noderīgi ikdienā
2020. gada 9. septembris, 13:09

Istabas augi, kuri var izraisīt galvas sāpes

Mammamuntetiem.lv

Zaļie augi izdaiļo telpu, piešķir mājīgumu un stilu. Bet arvien biežāk tiek runāts par to, ka pārāk daudz zaļumu guļamistabā vai bērnistabā nemaz nav tik labi. Augi gan savāc ogļskābo gāzi, ko mēs izelpojam, bet vienlaikus arī patērē skābekli. Ja to ir pārāk daudz, tad cilvēkiem, kas apdzīvo šādas telpas, var sākties dažādas veselības problēmas.

Ir vairāki populāri istabas augi, kas tik skaisti auguši mūsu vecmāmiņu mājās, bet šobrīd iesaka tos telpās neturēt. Tie var kļūt par hronisku galvas sāpju iemeslu. "Smaga galva" rodas tad, ja sadzīvot ar telpaugu neizdodas.

Lilijas

Krāšņs un aromātisks augs, kuru izdodas ieaudzēt un uzplaucēt arī plašākās telpās. Intensīvā smarža var izraisīt migrēnu, savukārt diennakts tumšajā laikā šis augs patērē daudz skābekļa un izdala ogļskābo gāzi. Tas nozīmē, ka telpā gulošajiem var sākt sāpēt galva tāpēc, ka smadzenēm trūkst skābekļa. 

foto: Unsplash

Istabas paparde

Tāpat kā lilijas, arī šis augs naktī patērē ļoti daudz skābekļa, tāpēc telpās, kurās guļ cilvēki, to audzēt nevajadzētu.

Orhidejas

Iecienīts krāšņumaugs, kas izdala vielas, kuras veicina paaugstinātu uzbudināmību. Var izraisīt ne tikai galvas sāpes, bet arī reiboņus.

Ģerānijas jeb pelargonijas

Pārmērīgā devā specifiskais pelargoniju aromāts var izraisīt galvassāpes un citus netīkamus simptomus, bet mazā devā atslābina. Var parādīties arī nelabas dūšas pazīmes un alerģiskas izpausmes, piemēram, elpošanas grūtības un klepus. Savukārt gaistošās ēteriskās eļļas pelargonijas un blakus esošos augus daļēji pasargā no kaitēkļiem.

Monstera

Vēl pirms 10 - 15 gadiem lielās krāšņās lapas rotāja daudzas sabiedriskās telpas. Monstera tur labi auga un izskatījās patiešām lieliski. Augam ir pietiekoši daudz labu īpašību - tas attīra gaisu. Galvas sāpes šis augs neizraisa, bet der zināt, ka tā lapu pienainā sula ir ļoti kairinoša. Ja suns, kaķis vai bērns to nejauši norīs, var sākties visai nopietna saindēšanās.

foto: Unsplash