Garšīgi
2020. gada 9. septembris, 05:58

Vienkārši ēdieni, kurus ceļ galdā kartupeļu talkā

"100 Labi Padomi"

Tagad kartupeļu talka ar visu, kas tai piedien, – smaržu, kas raksturīga tikko atartām vagām, zosu un dzērvju kāšiem padebešos, sāpošu muguru un rokām, pa cita talkotāja pēcpusi tēmētu tupeni, kas visbiežāk pārtop bumerangā, un ugunskura oglēs ceptu bumbuļu neatkārtojamo garšu – drīzāk ir dzīves baudītāju pasākums, ne skolu jaunatnes vai radu saimes gadskārtējās klaušas.

Tagad kartupelis ir kaut kas tik parasts, protams, ja vien nav violetais Blue Congo vai Salad Blue, ka netiek bieži minēts, lai gan joprojām ir latvieša otrā maize. Jo – kāds ir viens no biežākajiem jautājumiem, ko uzdod globālā tīmekļa pārlūkam? Kā uzcept kraukšķīgus kartupeļus! Tāpēc šoreiz par pavisam vienkāršiem kartupeļu ēdieniem, tādiem, ko taisīja mūsu vecmāmiņas un mammas, proti, ar bērnības garšu.

Kā pannā izcept kraukšķīgus kartupeļus?

● Kartupeļi jācep uz nelielas uguns apmēram 20 minūtes.

● Kartupeļus nevajag bieži apmaisīt, jo citādi tie sadrups gabalos vai arī izšķīdīs.

● Cepšanai jāizmanto liela un lēzena panna, kurā šķēlītēm jāatrodas cita pie citas, nevis biezā kārtā.

● Cepšanas laikā jālieto pēc iespējas mazāk eļļas un citu taukvielu, jo kartupeļi tās uzsūc sevī un nekļūst kraukšķīgi.

● Sīpolus vai ķiplokus garšai pievieno 5–8 minūtes pirms cepšanas beigām.

Kartupeļu pankūkas, tik gardas kā omītei

Pankūkas mēdz cept gan no svaigiem, gan vārītiem kartupeļiem, bet aromātiskākas un garšas ziņā izteiksmīgākas sanāk no svaigiem. Iesācējiem der zināt, ka ir trīs lietas, ko vajadzētu pievienot rīvētajiem kartupeļiem, lai pankūkas būtu garšīgas un kraukšķīgas: olas, kas palīdz saturēt kopā produktus, miltus vai sasmalcinātas auzu pārslas un maltu muskatriekstu, kas piešķir pankūkām raksturīgu aromātu un garšu.

Kartupeļu pankūkas garšos vēl labāk, ja pasniegsi tās kopā ar: brūkleņu ievārījumu, krējumu un kūpinātu zivi, zaļumu biezpienu vai saldo biezpienu, kāpostu salātiem, saceptām sēnēm, tomātu mērci, ar jogurta un ogu mērci, ar ābolu biezeni vai kompotu.