Ko darīt ar bumbieriem, kuri ienākušies visi reizē?! Samarinē!
Marinēti bumbieri ziemā der ne tikai desertam, bet arī burvīgi garšo ar aukstu gaļu, sieru, sāļajām kūkām un pīrāgiem.
1–1,5 l burka
Gatavošana 45 minūtes
Sastāvdaļas:
2 kg mazu bumbieru
1 mazs apelsīns vai citrons (mizas un sula)
1 kg cukura
1 l ābolu vai baltvīna etiķa
5 cm ingvera saknes
10 krustnagliņas
2 tējk. melno piparu, rupji drupinātu
1 tējk. virces (smaržīgo piparu), rupji drupinātu
2 kanēļa standziņas
Gatavošana:
1. Apelsīna vai citrona mizas un sulu liec katliņā kopā ar pipariem, ingveru, krustnagliņām, kanēļa standziņām, etiķi un cukuru un uz mazas uguns maisot karsē, līdz cukurs izkusis.
2. Bumbierus nomizo, pārgriez uz pusēm, izņem serdes un pievieno sīrupam. Uz mazs uguns vāri, līdz bumbieri mīksti. Ar putu karoti ieliec tos caurdurī, lai notek liekais šķidrums, bet palikušo sīrupu turpini vārīt uz vidēji lielas liesmas vēl minūtes piecpadsmit, līdz tas kļuvis biezāks un apjomos samazinājies par trešdaļu.
3. Sterilā karstā burkā liec bumbierus, pārlej ar sīrupu (lai augļi būtu pārklāti), aizvāko. Vēsumā marinētajiem bumbieriem jānostāvas vismaz mēnesis, lai garšu buķete tuvotos ideālam.
Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Shutterstock