Noderīgi ikdienā
2020. gada 5. augusts, 05:22

Sulu tvaicējamais katls. Kā izvēlēties labāko?

"100 Labi Padomi"

Tvaicēšanai ir lieliska priekšrocība – tās laikā sula pati pasterizējas.

Katls, kas paredzēts sulas iegūšanai, galvenokārt noder, ja dārzā ir daudz ogu, bet ievārījumi un kompoti neiet pie sirds, un tad, ja garšo pašu gatavotas sulas, kuras turklāt dabīgā veidā uzreiz tiek iekonservētas. Tā ir tvaicēšanas priekšrocība – tās laikā sula pati pasterizējas, proti, sakarst līdz 70 grādiem un, tīros traukos iepildīta un pareizi aizkorķēta vai aizvākota, vēsumā glabājas mēnešiem ilgi.

Sulu tvaicējamais katls ir jo sevišķi piemērots mazām ogām, piemēram, jāņogām, upenēm, avenēm, plūškoka ogām, jo tieši tvaicēšana ļauj no ogām dabūt laukā maksimāli daudz sulas. Protams, šāds katls arī ir ļoti noderīgs ābolu, bumbieru un citu augļu sulas iegūšanai.

Kāds ir darbības princips?

Tvaicējamais katls sastāv no trim daļām (tvertnēm) un vāka, kā arī papildu piederumiem, piemēram, caurulītes sulas notecināšanai. Pieejami divu veidu katli – tādi, kas piemēroti likšanai un karsēšanai uz plīts, un katli ar iebūvētiem sildelementiem. Pēdējie ir parocīgāki tādā ziņā, ka tos var likt lietā visur, kur tuvumā ir elektrības kontaktligzda un plīts nav nepieciešama, piemēram, dārza mājiņā, kurā ir ievilkta elektrība, bet nav virtuves, katls ar sildelementu būs īsti piemērots.

Katla apakšējā tvertnē karsē ūdeni, virs tās atrodas tvertne, kurā krājas sula, bet augšējā – vislielākā daļa – ir paredzēta ogu un augļu iepildīšanai. Karsējot ūdeni, rodas tvaiks, kas ceļas augšup un sakarsē ogas. Miziņa pārplīst (apmēram pie 60 grādiem), un iztek sula, kas sakrājas vidējā tvertnē, no kurienes savukārt to uzreiz var pildīt pudelēs vai burkās.

Agrāk populārie alumīnija un emaljētie sulu katli zināmā mērā jau pieder pagātnei; ieteicamāki ir nerūsējošā tērauda katli. Tie ir izturīgāki un ar ilgāku mūžu, gatavoti no kvalitatīvāka materiāla. Tiem ir biezākas sieniņas un dubultdibens, līdz ar to siltums tiek izmantots optimāli.

Pirms katla pirkšanas tiec skaidrībā

■ Cik daudz naudas vari atļauties ieguldīt jaunā katla iegādē – ir nopērkami katli, sākot no 35 eiro un beidzot ar pusotru simtu un pat dārgāki.

■ Cik bieži tvaicēsi sulu, un apmēram cik daudz sulas vienā reizē gribēsi iegūt – attiecīgi jāpievērš uzmanība katla tilpumam. Vairumam sulu katlu diametrs ir 25 cm, bet, jo lielāks diametrs, jo lielāks arī tilpums. Vispopulārākais ogu tvertnes tilpums ir 7–8 litri. Ja paredzēts gana bieži iegūt pamatīgākus sulu krājumus, piemērotāka būs 10 litru tvertne.

■ Vai mazgāsi trauku mašīnā – tad ir jāpievērš uzmanība, vai izmēri un materiāls ir atbilstoši konkrētajai mašīnai un vai piederumi vispār ir piemēroti mazgāšanai trauku mašīnā.

■ Ja iegādāsies uz plīts liekamu katlu, der pārliecināties, vai tas ir piemērots konkrētajai virsmai; visracionālāk ir pirkt tādu katlu, kas liekams uz visām plīts virsmām, arī indukcijas.