foto: AFP/Scanpix
Kādreiz uzskatīta par nezāli: tā novāc eksotiskās kaktusvīģes, kas kļuvušas iecienītas arī Latvijā
Garšīgi
2020. gada 6. augusts, 06:43

Kādreiz uzskatīta par nezāli: tā novāc eksotiskās kaktusvīģes, kas kļuvušas iecienītas arī Latvijā

Jauns.lv

Tuksnešainajos Tuvajos Austrumos sākusies kaktusvīģu jeb opunciju augļu ievākšanas darbi. Kādreiz uzskatīts teju vai par nezāli, šis kaktuss nes saldus, veselīgus un garšīgus augļus, kas pēdējo gadu laikā rudens sezonā sāk parādīties arī Latvijas veikalu plauktos.

Šogad īpaši svarīgi izdzīvošanai tas ir kara nomocītās Jemenas iedzīvotājiem. Aģentūra “Xinhua” vēstī, ka neraugoties uz Covid-19 pandēmiju, jau no paša rīta simtiem fermeru, lauku iedzīvotāju un ielas tirgotāju dodas uz galvaspilsētas Sanas neauglīgajiem pakalniem, lai ievāktu šos augļus, kas ir gardi, veselīgi, lēti un ir vieni no ejošākajām vietējo tirgu precēm.

Tā Tuvajos Austrumos novāc kaktusvīģes jeb opunciju augļus

gallery icon
21

Pēc tam, kad pirms pieciem gadiem valsti satricināja karš un ekonomiskā blokāde, kas noveda pie degvielas trūkuma un līdz ar to apstādināja irigācijas pumpjus, padarot lauksaimniecība zemes neauglīgas, daudzi lauksaimnieki nolēma kultivēt šo augu, jo tas ir ienesīgi. Opuncijas aug ļoti ātri un tām nav vajadzīga irigācija.

Iespēju nopelnīt naudu iztikai savai ģimenei šobrīd izmanto arī daudzi jaunieši, kuri redzami ielās ar ratiņiem, tirgojot šos augļus.

Jemena kopš 2014. gada ierauta pilsoņu karā, kura laikā dzīvību zaudējuši desmiti tūkstoši cilvēku. Valsts ekonomika, infrastruktūra un lauksaimniecības sektors ir sabrucis, turklāt valstī valda bads. Miljoniem ģimeņu cīnās katru dienu, lai tiktu vismaz pie vienas ēdienreizes.

Godži ogas, rozes, arbūzi un rīsi. Kā novāc ražu pasaulē?

gallery icon
62