foto: Unsplash
Kā pareizi šķirot izdegušas spuldzes?
Viena Vide Visiem
2020. gada 7. jūlijs, 05:03

Kā pareizi šķirot izdegušas spuldzes?

"100 Labi Padomi"

Spuldzes, lai arī satur stikla daļu, kategoriski aizliegts mest stiklam paredzētajā konteinerā!

Visas ikdienā izmantotās spuldzes var iedalīt divās lielās grupās: tās, kas ir līdzvērtīgas parastiem sadzīves atkritumiem, un tās, kuras sava sastāva dēļ ir kaitīgas videi un tādēļ jānodod īpašai utilizācijai.

  • Videi nekaitīgas un piemērotas izmešanai sadzīves atkritumu konteinerā ir kvēlspuldzes, halogēnspuldzes (halogēnās kvēlspuldzes jeb uzlabotas parastās kvēlspuldzes) un LED spuldzes.
     
  • Bīstamie atkritumi, kas satur dzīvsudrabu un kaitīgās gāzes un tāpēc jānodod utilizācijai, ir energoefektīvās (ekonomiskās) spuldzes un dienasgaismas (kompaktās luminiscences) spuldzes. Tās var nodot videi kaitīgo atkritumu pieņemšanas punktos (sev tuvāko meklē – atkritumi.lv vai zalajosta.lv) vai ielikt īpašās savākšanas kastēs, kas izvietotas lielākajās spuldžu tirdzniecības vietās (piemēram, Zaļā josta uzstādījusi savākšanas kastes pie veikaliem Depo).
     
  • Uzmanies, lai energoefektīvās un dienasgaismas spuldzes nesaplīst pa ceļam uz utilizācijas vietu vai ievietojot savākšanas konteinerā un to sastāvā esošās gāzes neizplūst atmosfērā.


 

Tēmas