Noderīgi ikdienā
2020. gada 19. jūnijs, 11:01

Klāt krāšņo peoniju laiks! Viss, kas jāzina par to kopšanu

Jauns.lv

Šogad peonijas savu ziedēšanas kulmināciju sagaidīja nedaudz vēlāk nekā ierasts, bet nu tās demonstrē visu savu krāšņumu. “Jaunrūju” puķkope Līga Popova dalās peoniju kopšanas padomos un svētdien, 21.jūnijā, aicina ciemos uz savu dārzu, kur zied teju 300 dažādi peoniju veidi.

Peoniju daudzveidība stādu audzētavā "Jaunrūjas"

gallery icon
30
foto: Publicitātes foto

Peonija šobrīd ir modes puķe un daudzi vēlas to redzēt arī savā dārzā. Tomēr nav gluži tā, ka līdz ar iestādīšanu beidzas visas rūpes. Peonijas ir jākopj to ziedēšanas laikā un arī pēc tā.

foto: Publicitātes foto

Izknieb ziedpumpuru! Ja peonija zied pirmo reizi - lai cik tas nežēlīgi šķistu (dažiem pat neiespējami) tas jādara, lai stāds labāk iesakņotos un pieņemtos spēkā.  

Retini sānpumpurus. Ja peoniju šķirne ir nevis tāda, kurai viens zieds uz ziedkāta, bet vairāki, vari izvēlēties kā veidot ziedēšanu: ja atstāsi tikai vienu centrālo ziedu un sānpumpurus izkniebsi, zieds parādīs labākās šķirnes pilnzieda īpašības. Ja atstāsi sānpumpurus, paildzināsi ziedēšanas svētkus dārzā.

foto: Publicitātes foto

Nolasi noziedējušās ziedu galvas. Tas jādara obligāti, lai ziedlapas nebirtu lapu žāklēs un uz zemes un neradītu labvēlīgu vidi baktērijām un to izraisītajām slimībām. Izņēmums ir gadījums, ja vēlies iegūt auga sēklas.

Neizmanto šķēres. Ziedu laužot, nevis griežot, ir mazāks risks pārnēsāt slimības no viena auga uz citu.

Laužot ziedu, atstāj lapas un nelauz visu ceru. Ja vēlies iegūt grieztos ziedus vāzei atceries, ka to nedrīkst noplūkt līdz zemei - jāatstāj lapas, lai augs turpina uzņemt barības vielas. No visa cera ieteicams noplūkt ne vairāk kā vienu trešo daļu ziedu.

foto: Publicitātes foto

Mēslo. Ikviens grib garšīgi paēst. It īpaši peonijas, kuras daudzu gadus aug vienā vietā regulāri jāmēslo. Vasarā neskopojies ar kālija un fosfora saturošiem minerālmēsliem.

Laisti arī pēc noziedēšanas. Lai ieriestos nākamā gada ziedpumpuri, jūlijā un augustā peonijas ir jāturpina laistīt. Tas jādara pirmajos gados pēc iestādīšanas.

Slimās uz ugunskuru. Ja pamani uz auga lapām neparastu (visbiežāk dzeltenzaļu), specifisku zīmējumu, kurš atkārtojas arī uz citām lapām, tad zini, ka augs ir nedziedināmi slims. Lai neaplipinātu ar vīrusu visu dārzu, vienīgais veids kā iznīcināt slimību ir inficēto augu sadedzinot.

foto: Publicitātes foto

Veic novērojumus. Foto, video, uzziņu literatūra, marķējumi un piezīmes ir ikviena peoniju audzētāja, kolekcionāra un selekcionāra obligāto darbiņu sarakstā. Tās palīdzēs noteikt konkrētās šķirnes atbilstību un veikt novērojumus, kas noderēs tālākā audzēšanas gaitā.

Ikvienas interesents svētdien, 21.jūnijā no plkst.10:00 var droši braukt lūkoties peoniju skaistumu uz sīpolpuķu audzētavu Jaunrūjas, kur norisināsies Peoniju diena! Bez peonijām apskatāmas arī ūdensrozes, hostu dārzs, šeit varēs satikt audzētavas saimniekus –  puķkopjus, selekcionārus Gunu un Jāni Rukšānus un piedalīties viņu vadītajās lekcijās. Plašāk: https://www.facebook.com/events/2418593711804028/

Peoniju krāšņums stādu audzētavā "Jaunrūjas" Cēsu pusē

gallery icon
30

Tēmas