foto: Shutterstock
Kā rīkoties, lai salnu postījumi nav lieli
Noderīgi ikdienā
2020. gada 15. maijs, 06:12

Kā rīkoties, lai salnu postījumi nav lieli

"100 Labi Padomi"

Maijā plaukst un zied dažādi augļkoki un dažiem augiem aizmetas augļi, bet naktīs topošo ražu var apdraudēt salnas. Lūk, 7 dažādi veidi, kā pasargāt augus.

Dūmošana.

Ja dārzs ir liels, vari veidot ugunskurus, kam par pamatu izmanto izteikti dūmojošus materiālus – zarus, salmus, skaidas, kuriem pa virsu uzliec mitru zāli, lai būtu lielāka dūmošana. Mazākos dārzos vari izlīdzēties ar dūmu svecēm, bumbām vai lāpām. 

Dārza dūmošana jāsāk, tiklīdz temperatūra nokrīt zem nulles, un jābeidz 1–2 stundas pēc saullēkta. Var pasargāt dārzu līdz –4 °C.

Mīnuss. Nevar paredzēt vēja virzienu, jo tas nakts laikā var mainīties. Tāpēc jāveido daudz dūmojošu vietu visapkārt dārzam.

Uzkarsēti siltuma avoti

Pie ogulājiem vai mazākiem augiem vari nolikt iepriekš uzkarsētus siltuma avotus – spaiņus ar karstu ūdeni, uzkarsētus ķieģeļus vai akmeņus.

Mīnuss. Siltuma avoti ir jāizvieto līdz ar temperatūras pazemināšanos, parasti ļoti agrās nakts stundās, tāpēc sildot nāksies ziedot pāris stundas miega.

Smidzināšana

No salnas augus var pasargāt arī ar smidzināšanu, ko uzsāk, kad temperatūra tuvojas 0 °C. Augļkokus apsmidzini ar ūdeni ik pēc 10 minūtēm, kamēr gaisa temperatūra turpina pazemināties. Smidzināšanu atkārto līdz pat 4 reizēm, līdz augļkoks jāpārklājas ar plānu ledus kārtiņu.

Mīnuss. Nevar būt pārliecības, ka visas koka daļas ir pārklājušās ar ledus kārtiņu.

Laistīšana

Ūdens labi saglabā silumu, tāpēc, tuvojoties salnai, labi salaisti augsni – šo metodi vari izmantot košumdārzā vai sakņu dārzā. Augsne jāsalaista kārtīgi, aptuveni 10 litri uz kvadrātmetru. Vari laistīt pa dienu vai vakarā, bet, ja nav slinkums, piecelies naktī un laistīšanu veic, tuvojoties salnai, tad arī augu lapas būs mitras un salna mazāk ķersies tiem klāt.

Mīnuss. Laistīšana pasargā no nelielas salnas, jo salaistīti augi un zeme ir par 1–2 °C siltāki nekā gaiss.

Neuzirdināta augsne

Salnu laikā neirdini zemi dārzā un dobēs, jo uzirdināta zeme daudz sliktāk saglabā siltumu nekā blīva.

Mīnuss. Nezāles dienas laikā zemei neļauj sasilt, lai tā siltumu saglabātu arī naktī, bet ir grūti izravēt nezāles, neuzirdinot augsni.

Augu piesegšana

Īpaši laba metode salnu laikā ir piesegšana, jo piesegti augi var labi pārciest salnas pat līdz –6 °C. Piesegšanai vari izmantot gan parasto plēvi, gan agrotīklu. Kad augi nosegti, nakts laikā, tuvojoties salnai, vari apsmidzināt pārsedzes materiālus ar ūdeni – izveidosies ledus kārtiņa, kas pasargās augus vēl labāk. Piesegt vari gan vertikāli augošus augus, gan horizontālas virsmas. Mazus un trauslus augus vari piesegt, izmantojot PET pudeles un nogriežot tām vienu galu.

Mīnuss. Nepieciešams daudz materiāla un rūpīga gatavošanās salnām, kas aizņems daudz laika.

Speciāla līdzekļa izmantošana

Pret salnām vari lietot arī augšanas veicinātāju Greenstim, kas augus pasargās līdz –4 °C. Der jebkurai kultūrai – var apsmidzināt gan mazus lakstaugus, gan lielus augļkokus. Jāsmidzina vismaz diennakti pirms salnām, bet iedarbība ir 2–3 nedēļas. Ja nepieciešams, smidzināšanu atkārto.

Mīnuss. Nav lēti!