Garšīgi
2020. gada 7. maijā, 13:12
Kāpēc ir labi ēst zupas?
Daudzu ikdienas maltīte nav iedomājama bez gardas zupiņas. Skaidrojam, kas šajā ēdienā tik veselīgs, un kādos gadījumos zupas ēst nav ieteicams.
- Zupas ēst ir ļoti labi, jo tās pazemina aptaukošanās risku.
- Zupas ēšana palīdz vieglāk sasniegt organismam diennaktī nepieciešamo šķidruma daudzumu.
- Zupās ir vērtīgi savienojumi, kas ietekmē zupas garšu. Garšas savienojumu daudzums zupā pieaug, palielinot vārīšanas temperatūru un gatavošanas laiku. Vistas zupu ieteicams gatavot apmēram 3–5 stundas, lai iegūtu bagātīgākas īpašības.
- Vistas zupai ir viegla pretiekaisuma iedarbība, tā samazina augšējo elpceļu infekcijas simptomus, atvieglojot elpošanu.
- Tomātu zupā pēc 30 minūšu vārīšanas antioksidanta likopēna daudzums pieaug par 62 % salīdzinājumā ar svaigiem tomātiem.
- Arī kaulu buljonā kalcija un citu minerālvielu saturs palielinās, ja kaulus vāra pēc iespējas ilgāk (4-5 stundas).
Kam buljons nav ieteicams?
- Buljonus nav ieteicams lietot podagras slimniekiem, kā arī – ja ir nierakmeņi.
- Gaļas buljoni var veicināt kuņģa sālsskābes pastiprinātu izdalīšanos, un tos nebūtu ieteicams lietot kuņģa čūlas slimniekiem.
- Rūpnieciski ražotos buljonos un zupās bieži ir liels sāls daudzums, un dažos buljonos vienā 250 ml tasē var būt 2–5 g sāls. Ja ir hipertensija vai tūska, jāuzņem ne vairāk kā 2 g sāls dienā.
- Rūpnieciski ražotos buljonos un zupās pievieno garšas pastiprinātājus – glutamīnskābi un tās sāļus (E 620– 625). Šo piedevu lietošana lielās devās var izraisīt galvassāpes, paaugstināt asinsspiedienu un insulīna līmeni.