foto: unsplash.com
Bioloģe iesaka labākās tējas, kas palīdz sirds un nervu mieram
Noderīgi ikdienā
2020. gada 28. aprīlis, 20:17

Bioloģe iesaka labākās tējas, kas palīdz sirds un nervu mieram

"100 Labi Padomi"

Bioloģe Anda Leiškalne iesaka, kādas tējas var nomierināt mūsu prātus un nervus.

  • Ne vienā vien tautasdziesmā apdziedāts buldurjānis, bulduriņš jeb baldriāns (Valeriana officinalis). Šis augs uzzied ap vasaras vidu gaiši violetiem ziediem, parasti aug mitrās vietās ezeru un upju krastos. Medicīnā lieto baldriāna sakni, un tā visaromātiskākā ir ziedēšanas sākumā.
     
  • Parasti līdzās baldriāniem aug un reibinoši medainu smaržu izplata vīgriezes (Filipendula ulmaria). Tās derēs nomierinošai tējai. Tautas medicīnā vīgriežu tēju lieto gan kā urīndzenošu un sviedrējošu līdzekli, gan kā dabisko aspirīnu – pretreimatisma, pretiekaisuma un temperatūru pazeminošu līdzekli. Tieši vīgriezes (to vecais nosaukums Spiraea ulmaria) devušas nosaukumu aspirīnam – no tām izdalītā salicilskābe pārveidota vieglāk uzņemamā acetilētā formā. Tā sauktais sirds aspirīns sargā sirdi no ieilguša stresa sekām, savukārt vīgriezes ir dabas dots sirdsmiera atjaunotājs.
     
  • Nevajadzētu aizmirst piparmētru un tās radinieces. Stresu lieliski noņem gan piparmētru (Mentha piperita), gan citronmelisu (Melissa officinalis) mētras, kā arī piparmētras savvaļas radinieces – tīruma mētra (Mentha arvensis) un ūdens mētra (Mentha aquatica). Visas šis mētras ir smaržīgas un satur mentolu – ēterisko eļļu, kas iedarbojas uz aukstuma receptoriem un rada vēsuma sajūtu. Šo mētru tējas ir nomierinošas, gremošanu veicinošas, ar pretsāpju un pretiekaisuma iedarbību. Tās lieto arī pret vēdera pūšanos, galvassāpēm.
     
  • Visos laikos iecienīta bijusi divšķautņu asinszāle (Hypericum perforatum) jeb Jāņa zāle, raganu kauli, aluszāle, krustene, trūkumzāle, kas pat citās valodās dēvēta par Svētā Jāņa zāli. Tautas medicīnā uzskata, ka asinszāle spēj apturēt iekšējas asiņošanas, svaigi un saberzti asinszāļu laksti vai to izvilkums eļļā dziedē ilgi nedzīstošas brūces un čūlas, apdegumus. Mūsdienās asinszāle iekļauta dažādu nomierinošu tinktūru un zāļu maisījumu sastāvā. Tā ir dabisks antidepresants, kas palīdz aizdzīt nomāktu garastāvokli gada tumšākajos mēnešos. Lietojot asinszāles, jāievēro, ka tā palielina jutību pret saules gaismu un var mijiedarboties ar psihoaktīvām zālēm.
     
  • Sirds māteres, (Leonurus cardiaca) sauktas arī par mātes zālēm jeb suņunātrēm, darbojas līdzīgi baldriāniem. Šīs zāles lieto kā nomierinošu līdzekli sirds slimību gadījumos.