foto: Elina Krima / Pexels.com
Kā pareizi dezinficēt produktus, lai no veikala neatnestu Covid-19? Jautājumi un elementāras atbildes
Pats galvenais - mazgājiet rokas. Bieži. Un mazgājiet arī pašus augļus un dārzeņus.
Noderīgi ikdienā
2020. gada 8. aprīlis, 12:06

Kā pareizi dezinficēt produktus, lai no veikala neatnestu Covid-19? Jautājumi un elementāras atbildes

Jauns.lv

Pandēmijas laikā jau ne reizi vien skaidrots, kā sevi un tuviniekus pasargāt no inficēšanās: kā mazgāt rokas, kad un kā uzvilkt sejas maskas un cik tālu jāturas no cilvēkiem. Bet viens svarīgs jautājums ir palicis neatbildēts: ko darīt ar produktiem un citām precēm, kuras jums piegādā kurjers vai braucat pirkt uz veikalu paši. Vai tās ir jādezinficē? Turēt karantīnā? Vai varbūt neko nedarīt? Uz šo jautājumu atbildes meklē portāls Meduza.io.

Un kā ir pareizi?

Diemžēl nevar teikt, ka uz šo jautājumu var atbildēt viennozīmīgi. Problēma, tāpat kā vairākos citos gadījumos, ir tā, ka vīruss ir jauns, to tikai pēta. Pagaidām ir zināms, ka, pēc viena pētījuma datiem, vīrusi, kuri teorētiski spēj izraisīt saslimšanu, pēc noteikta laika vairs nesaglabājas uz noteiktām virsmām.  

Tātad - vīruss pazūd:
pēc 4 stundām - uz vara virsmas;
pēc 24 stundām - uz kartona;
pēc 72 stundām - uz plastmasas un nerūsējošā tērauda.

Bijuši arī citi pētījumi, bet tajos secināts vien tas, cik ilgu laiku uz dažādām virsmām saglabājas vīrusa daļiņas, kuras nespēj inficēt.

Ko mums vajadzētu darīt?

Pats galvenais - mazgāt rokas. Teorētiski, kā norāda Amerikas Slimību kontroles un profilakses centri, iepakojums var būt bīstams, ja uz tās palicis vīruss, kas spēj inficēt, un cilvēks vispirms pieskaras iepakojumam un pēc tam savai sejai.

Tāpēc ASV Pārtikas un zāļu kontroles pārvalde (FDA) iesaka tiem, kuri par to ļoti uztraucas, nomazgāt rokas pēc tam, kad esat pieskārušies iesaiņojumam un izņēmuši ēdienu no iesaiņojuma. Pēc tam nomazgājiet rokas, pirms sākat gatavot ēst, un pēc tam vēlreiz - tieši pirms ēšanas. Bet vienlaikus ASV speciālisti norāda, ka pagaidām nav pierādījumu, ka vīruss ticis nodots ar iepakojuma vai ēdiena starpniecību.

Tad kāpēc vienkārši nenomazgāt iepakojumu, un viss?

Pirmkārt, tas ne vienmēr ir iespējams. Dezinfekcijas līdzekļi galvenokārt var tikt izmantoti uz cietām, viendabīgām virsmām. Piemēram, kartons var vienkārši izšķīst. Otrkārt, tas ne vienmēr ir droši.

Mājas dezinfekcijai pandēmijas laikā iesaka izmantot līdzekļus ar nātrija hipohlorītu (tas ir, piemēram, balinātājā). Tos nedrīkst lietot pārtikas apstrādē un mazgāt, piemēram, traukus. Tāpēc nevajag ar tiem dezinficēt pārtikas iesaiņojumu: ir risks, ka nātrija hipohlorīts nokļūst saskarē ar ēdienu. Arī smarža neizraisīs apetīti.

Antiseptiskie līdzekļi, kuru sastāvā ir spirts, šajā ziņā ir drošāki, taču tos nav iespējams tik vienkārši iegādāties.

Vēl viens variants ir mazgāšanas līdzekļi (piemēram, ziepes). Neraugoties uz to, ka mazgāšanas līdzekļi tiešām var atbrīvot no vīrusa (lai gan, uzkopjot māju, pēc tiem tomēr ieteicams izmantot dezinfektantus), tie var iekļūt pārtikā. Un tas nav vēlams. Piemēram, augļus un dārzeņus ieteicams mazgāt bez speciāliem līdzekļiem - tikai ar ūdeni un, iespējams, birstīti.

Vai tad pietiek vienkārši ar ūdeni, lai nomazgātu augļus un dārzeņus?

Jā. Līdz Covid-19 cilvēce zināja daudzus citus bīstamus vīrusus un baktērijas, tomēr vadošie speciālisti ieteica tos mazgāt vienkārši ar ūdeni (pat bez mērcēšanas!). Mazgāt dārzeņus un augļus ir ieteicams arī tajos gadījumos, ja tiem ir neēdama miza. 

Tam ir vairāki iemesli:

  • jūs varat pieskarties mizai, pirms pieskaraties dārzeņa vai augļa ēdamajai daļai, un tādējādi pārnest bīstamos vīrusus un baktērijas;
  • ja griežat šos augļus vai dārzeņus, ar nazi jūs pārnesat produkta iekšpusē visu to, kas atrodas uz mizas. Ja augļus vai dārzeņus neplānojat pēc tam cept vai vārīt, tas var beigties slikti.
  • tikai tad, ja esat pārliecināts, ka pēc kontakta ar mizu ne jūsu pirksti, ne nazis nepieskarsies dārzeņa vai augļa iekšējai daļai, šos ābolus vai gurķus varat nemazgāt.

Vai nav vieglāk visas nopirktās preces nolikt “karantīnā”?

Nav zināms, vai tas palīdzēs. Pagaidām ir tikai viens pētījums, cik ilgi vīruss dzīvo uz dažādām virsmām. Jums mājās var būt cits mitrums, temperatūra un citi faktori. Tāpēc izmantot šos datus praksē pagaidām šķiet priekšlaicīgi.

PIRMS un PĒC: iespaidīgi foto parāda Covid-19 varu

Covid-19 pandēmijas ietekmē cilvēki pārstājuši pulcēties publiskās vietās. "Reuters" fotogrāfi lieliski spējuši atainot slimības spēku ietekmēt cilvēku paradumus.

gallery icon
35

Tātad - var arī neko nedarīt?

Svarīgi (un tam nav nekāda sakara ar koronavīrusu) ir ievērot glabāšanas termiņu un glabāšanas apstākļus. Bet, ja runa ir par dezinfekciju un karantīnu, tad acīmredzot ir iespējams iztikt bez tiem. Piemēram, Pasaules Veselības organizācija un Amerikas Slimību kontroles un profilakses centri uzskata, ka vīrusa pārnešanas risks šādā situācijā ir diezgan zems. Eksperti, kas uzstājas dažādās organizāciju vietnēs un medijos, atbalsta šo pašu viedokli.

Varbūt kaut kā tomēr vajadzētu sevi pasargāt?

Protams. Un ir trīs veidi, kā to darīt:

  • Mazgājiet rokas pareizi! 20 sekundes, ar ziepēm.
     
  • Ejiet uz veikalu pēc iespējas retāk. Veikalā centieties pieskarties pēc iespējas mazākam skaitam priekšmetu, ievērojiet 2 metru distanci no citiem cilvēkiem. Un, protams, neaiztieciet seju.
     
  • Pēc iespējas pasūtiet bezkontakta piegādi. Tas pasargās no liekiem kontaktiem gan jūs, gan kurjeru (ja gadījumā esat vīrusa nēsātājs bez simptomiem).