foto: Shutterstock
Kāpēc ēst melnās ķimenes?
Ja tasei rīta kafijas pieber vismaz vienu prāvu šķipsniņu maltu melno ķimeņu, pastiprinās dzīvesspars un koncentrēšanās spējas.
Garšīgi
2020. gada 5. aprīlis, 07:12

Kāpēc ēst melnās ķimenes?

"100 Labi Padomi"

Runājot par melnajām ķimenēm, daudziem patīk atsaukties uz pravieša Muhameda it kā sacītajiem vārdiem, ka šis augs “dziedē visas kaites, izņemot nāvi”. Taču jau krietni vien agrāk – aptuveni pirms 3000 gadiem – no šīm sēklām iegūtā eļļa ielikta līdzi kapā Ēģiptes faraonam Tutanhamonam. Arī Vecajā un Jaunajā Derībā speciālisti atraduši atsauces par melno ķimeņu vērtību.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Cik izpētīts, ceļu uz Eiropu melnās ķimenes atradušas agrīnajos viduslaikos, kad tās dēvētas par melno koriandru un galvenokārt izmantotas maizes mīklas gatavošanai un izceptas maizes pārkaisīšanai, kā arī smaržūdeņu un pūdera gatavošanai. Vēl pirms gadiem divsimt lielākajā daļā Eiropas, arī tagadējā Baltijas teritorijā, melnās ķimenes tikušas plaši izmantotas ne tikai kā garšviela, bet galvenokārt kā dziedniecisks līdzeklis, ar ko dziedināti iekaisumi, sasitumi, gremošanas un saaukstēšanās kaite, elpošanas problēmas un nepatika pret dzīvi, ko tagad dēvē par alerģiju. Saka, ka melnās ķimenes arī veiksmīgi atbaidot kodes.

Melno ķimeņu raksturojums

Īstenībā melnās ķimenes nemaz nevar raksturot divos vārdos, jo tās pieder pie garšvielām, ko dažādi cilvēki arī sagaršo diezgan dažādi. Lielos vilcienos ņemot, tām piemīt viegli rūgtena garša, kas vienlaikus atgādina gan melnos piparus, gan raudeni. Citi šajās ķimenēs atrod garšas līdzību ar riekstiem, kas samalti kopā ar timiānu un pupumētru. Aromāts brīžiem mazliet atgādina arī eikaliptu un sveķus...

Lai no sēkliņām izvilinātu pilnīgāku aromātu un garšu, ieteicams tās viegli apgrauzdēt sausā pannā bez taukvielām. Ja nepatīk grauzdēšana, melnās ķimenes var samalt dzirnaviņās vai saberzt miezerī, jo arī smalcināšanas procesā atbrīvojas ēteriskās eļļas un pastiprinās gan smarža, gan garša.

foto: Pixabay.com

Ar kuriem produktiem un ēdieniem sader melnās ķimenes?

* Gan maltas, gan veselas melnās ķimenes ir aromātiska piedeva maizei, cepumiem un it sevišķi plāceņiem, kas iecienīti Tuvo Austrumu un Āzijas tautu virtuvē.

* Ar melnajām ķimenēm aromatizē un uzlabo garšu tējai un kafijai.

* Šīs ķimenes iederas biezpiena un siera ēdienos, sevišķi labi sader ar kazas un aitas sieru.

* Pievieno dārzeņu salātiem, zupām un sautējumiem, lieliski papildina cūku pupu, lēcu, baklažānu, ķirbju, tomātu, kabaču, burkānu ēdienus.

* Iederas saldajos ēdienos, kuru sastāvā ir tumšā šokolāde, dateles, vīģes.

* Iederas lielākajā daļā karija ēdienu.

Ko der zināt?

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

* Melno ķimeņu sēklas ir cietas un visai grūti saberžamas, tāpēc smalcināšanai vienkāršāk ir izmantot dzirnaviņas.

* Ieteicams sēklas sasmalcināt mirkli pirms izmantošanas, jo samaltas tās ļoti ātri zaudē garšu un vērtību.

* Veselas melnās ķimenes jāuzglabā sausā, tumšā un pietiekami vēsā vietā, turklāt cieši noslēgtā traukā – tad tās saglabās vērtīgās īpašības vismaz pusgadu.

* Nesamaltas melnās ķimenes izskatās dekoratīvas, tāpēc noder par gaumīgu rotājumu arī saldajiem ēdieniem: augļu salātiem, augļu mērcēm, šokolādes un vaniļas desertiem.

* Lai gan melnās ķimenes pacieš siltumu, tomēr nevajadzētu aizrauties ar pārāk ilgu karsēšanu un vārīšanu.

* Ja šīs ķimenes izmanto cepšanai, tās labāk noderēs tādiem cepumiem un plāceņiem, kas krāsnī pavada īsu laiku.

* Ja ar melnajām ķimenēm grib pārkaisīt rudzu maizi un citus līdzīgus izstrādājumus, to dara ne agrāk kā 15 minūtes pirms cepšanas beigām.

Labsajūtai – melno ķimeņu tēja

1 ēdk. melno ķimeņu pārlej ar 150 ml verdoša ūdens, atstāj, lai vismaz 15 minūtes ievelkas.

Mundrumam – kafija ar melnajām ķimenēm

Ja tasei rīta kafijas pieber vismaz vienu prāvu šķipsniņu maltu melno ķimeņu, pastiprinās dzīvesspars un koncentrēšanās spējas.