foto: Shutterstock
Kas jāzina par divgadīgām puķēm
Noderīgi ikdienā
2020. gada 13. marts, 04:56

Kas jāzina par divgadīgām puķēm

"100 Labi Padomi"

Pieredzē dalās stādaudzētavas "Puķu lauki" saimniece Sanita Reinberga.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Divgadīgās puķes atšķirībā no viengadīgajām priecēs ar ziedēšanu tikai otrajā savas dzīves gadā. Tipiskās divgadnieces – ozolītes, uzpirkstītes, štokrozes jeb kāršrozes, lielās kampanulas, deviņvīru spēks, mārpuķītes, studentneļķes, malvas, violas – savu attīstību pabeidz otrajā dzīves gadā. Divgadīgajām puķēm mēdz pieskaitīt arī dažus daudzgadīgus augus, kuru dekorativitāte efektivitāti sasniedz otrajā dzīves gadā.

Pirmajā gadā pēc iesēšanas augam izveidojas tikai lapu rozete, nākamajā gadā tā zied un veido sēklas. Taču ir puķes, kas augot izsējas, šķiet, tās staigā pa dārzu, un bieži vien cilvēki, kuri neko nezina par divgadīgajām puķēm, nesaprot, kā tās uzrodas citā vietā. Cikliskuma dēļ var arī šķist, ka šie augi zied katru gadu, taču patiesībā vieni vēl veido rozeti, bet citi jau zied.

Ir puķes, kas pašas izsējas, un ir tādas, kurām ir jānovāc sēklas un jāiesēj (vai sēklas jānopērk), piemēram, hibrīdajām šķirnēm sēklas neizveidojas. Ja nevēlies sēt, vari iegādāties jau gatavus stādiņus. Tomēr arī tām puķēm, kas pašas izsējas, ne visas sēklas sadīgst.

Sēsi un stādīsi pati?

Pavasarī vari izaudzēt stādiņus, iesējot sēklas kastītēs, siltumnīcā vai lecektī. Parasti sēj maijā, jūnijā vai jūlija sākumā vieglā, barības vielām bagātīgā augsnē. Kad dēstiem parādās pirmās īstās lapas, tos var izpiķēt un stādīt paredzētajā vietā dārzā.

Sēklas var sēt arī uzreiz dobē, taču tad vajadzētu piesegt sējumu ar agroplēvi vai polietilēnu: tas pasargās zemi no izžūšanas un sējumu no putniem. Sīkās sēklas labāk neapbērt ar zemi, pietiks tās iespiest ar dēlīti mitrā augsnē. Pēc sēklu izdīgšanas jāseko sējumiem, laikus jālaista, jāuzirdina un jāizravē, karstā laikā jānoēno, ja nepieciešams, vienu divas reizes jāpiebaro ar slāpekļa mēslojumu.

Kad parādījušās pirmās īstās lapas, augus piķē 10 х 10 cm attālumā. Ja dēsti tiek atstāti uz ziemu lecektī vai siltumnīcā, tos piķē 15 х 15 cm attālumā. Pastāvīgajā vietā dārzā no lecekts dēstus izstāda pēc 15.–20. aprīļa katrai divgadīgajai puķei rekomendējamajā attālumā. Šajā laikā dēsti viegli pārcietīs pavasara salnas un pat nelielu sniegu. Pirmajā gadā labākai ziemošanai, ja ir maz sniega, puķes vajadzētu piesegt ar egļu zariem.

Visām divgadīgajām puķēm mūsu klimatiskajā zonā sēklas ienākas pirmajā vasaras pusē, bet malvai – rudenī.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās