foto: Pexels.com
Vai suņi var saslimt ar koronavīrusu?
Mūsu mīluļi
2020. gada 3. marts, 16:33

Vai suņi var saslimt ar koronavīrusu?

Jauns.lv

28.februārī Honkongā tika noskaidrots, ka kādam sunim ir diagnosticēta “vāji pozitīva” inficēšanās ar koronavīrusu, kas plašāk zināms kā COVID-19, vēsta portāls bestlifeonline.com.

Honkongas Lauksaimniecības, zivsaimniecības un vides saglabāšanas departaments (AFCD) ziņo, ka šim sunim nav bijis nekādu būtisku simptomu un viņš ir ievietots karantīnā.  

Šī ziņa daudziem mājdzīvnieku īpašniekiem liek satraukties - vai arī suņi var saslimt ar koronavīrusu?

Kristija Longa, Losandželosas “Modern Animal” veterinārās klīnikas vadītāja, norādīja, ka koronavīruss pārstāv vīrusu saimi, kurā ir arī COVID-19, kurš ir radniecīgs ar smago akūto respiratoro sindromu (SARS), kas izraisīja epidēmiju 2003. gadā.

Kamēr vēl nav vienprātības, vai sunim Honkongā patiešām ir koronavīruss vai nav, veterinārārste  atgādina, ka koronavīrusi ir vīrusu grupa, ar kuru var inficēties gan dzīvnieki, gan cilvēki.

“Šī slimība ir viegli pārslimojama, taču koronavīrusi ir spējīgi ātri pārveidoties, veikt mutācijas, tāpēc iespējami jauni vīrusa paveidi,” saka Kristija Longa.

Taču fakts, ka sunim tika diagnosticēta “vāji pozitīva” saslimšana ar COVID-19 “liek ļoti rūpīgi attiekties pret šo vīrusu,” uzskata veterinārārste. Pēc valdības oficiālā ziņojuma COVID-19 vīruss spēj inficēt cilvēkus, taču tiek veiktas pārbaudes, vai vīruss spēj inficēt arī suņus, tāpēc pagaidām nav skaidrs, vai šis suns slimo ar COVID-19 vīrusu un vai vispār mājdzīvnieki var saslimt ar koronavīrusiem.

“Tā kā šis suns dzīvoja ar COVID-19 pacientu, iespējams, ka viņa inficēšanās notika mājas vidē,” pieļauj mediķe. Taču pozitīvi, ka sunim nav nekādu saslimšanas simptomu.

Kristija Longa gan mājdzīvnieku īpašniekiem atgādina, ka nepieciešams mazgāt rokas pēc saskarsmes ar dzīvniekiem. Roku mazgāšana (tekošā ūdenī ar ziepēm) kopumā ir labākais veids, kā izvairīties no vīrusa.