foto: Pexels.com
Kā apieties ar avokado?
Eiropā visizplatītākie ir zaļie avokado, taču gardēži par vislabākajiem uzskata tos, kuru miziņa ir violeti melnā krāsā.
Garšīgi
2020. gada 20. februāris, 07:02

Kā apieties ar avokado?

"100 Labi Padomi"

Tropu un subtropu zemēs audzē vairāk nekā 200 šķirņu avokado, taču visiecienītākās ir kādas 15 šķirnes, kuru augļi atšķiras krāsas, mizas, formas un svara ziņā. Eiropā visizplatītākie ir zaļie avokado, taču gardēži par vislabākajiem uzskata tos, kuru miziņa ir violeti melnā krāsā.

■ Avokado tiek novākti nogatavojušies, taču tas nenozīmē, ka tie ir gatavi ēšanai. Arī veikalos bieži vien nonāk tādi augļi, kas vēl nav ēdami, taču tos var nogatavināt mājās – agrāk ieteica ietīt cietus avokado avīžpapīrā un atstāt uz dažām dienām. Tagad tomēr avīžpapīru neiesaka izmantot kaitīgās tipogrāfijas krāsas dēļ. Ir labāks paņēmiens, kā nogatavināt pacietus avokado, – tos ieliek augļu traukā kopā ar āboliem, bumbieriem vai banāniem tā, lai katrs avokado saskartos ar šiem augļiem.

■ Ja veikalā, paspiežot ar pirkstu, avokado ir tik cieti kā akmens, labāk tos nepirkt, bet pameklēt mīkstākus. Zaļie avokado ir ēdami, kad piespiežot miziņa mazliet ieliecas.

■ Ja avokado iekšpusē pie kauliņa ir brūns, iespējams, bijuši nelabvēlīgi laikapstākļi augšanas periodā, avokado ir noplūkti pārāk nenogatavojušies vai arī tiem piemetusies kāda slimība.

Pārgatavojušies avokado sāk brūnēt no mizas puses.

■ Iegriezts avokado mīkstums ļoti ātri nokrāsojas brūns, tādēļ to pievieno ēdienam pēdējā brīdī pirms pasniegšanas galdā. Vai arī griezuma vietu vai šķēlītes, gabaliņus dāsni apziež ar citrona sulu un pārklāj ar pārtikas plēvi.

■ Ja avokado paredzēts pievienot salātiem, ieteicams gabaliņus griezt tieši mērcē.