foto: Shutterstock
Nepārlaisti istabas augus: labāk aprasini, nevis nopūdē
Noderīgi ikdienā
2020. gada 13. februāris, 07:06

Nepārlaisti istabas augus: labāk aprasini, nevis nopūdē

100 Labi padomi

"100 Labi Padomi"

Ziemas tumšajos mēnešos istabas puķes vieglāk pārlaistīt nekā iekaltēt, jo augiem šajā periodā nepieciešams mazāk mitruma. Pārmērīga laistīšana var izraisīt augu sakņu pūšanu: to var redzēt uz augu lapām – parādās tumši laukumi vai arī pie zemes atmirst augu virszemes daļas.

Optimāls zemes mitrums ir, ja, pakasot podā ar pirkstu, virskārta ir gandrīz sausa, bet dziļāk sajūti valgumu, konsultē LU Botāniskā dārza Tropu un subtropu augu laboratorijas speciāliste Rita Riekstiņa.

Ievēro: lai nekļūdītos ar augu kopšanu, ziemas laikā vēlams puķes biežāk rasināt nekā laistīt. Izņēmums ir augi ar mīkstām, pūkainām lapām.

Augi, kas nepanes pārlaistīšanu

■ Olīvkoks labāk pacietīs nelielu sausuma periodu nekā pārmēru laistīšanu.

■ Pārlaistīts Ziemassvētku kaktuss pie saknēm nopūs, lapas izžūs un izskatīsies tā, it kā tām trūktu valgmes, nevis tās būtu par daudz.

■ Citrusaugiem nepatīk slapjums, kas krājas paliktnī zem poda.

■ Klīvijai droši var sarīkot sausāku dzīves periodu. Laistīšanu atsāk, kad jaunais ziedkāts pastiepies jau apmēram 10 cm augstu. Ja sāksi laistīt agrāk, zieds it kā iesprūdīs un turpat zemu arī izziedēs.

■ Krasula jeb naudas koks ilgi nebēdās par sausumu, jo tagad augam ir miera periods – to laista reti un pat var novietot vēsā telpā.

■ Sanpauliju nedrīkst ne iekaltēt, ne pārlaistīt. Jālaista ar sniega vai lietus ūdeni regulāri un nedaudz, lejot ūdeni uz paliktņa.

■ Tāpat mājas svētībai nav vēlama pārlaistīšana. Jāraugās, vai uz puķupoda paliktņa nav sakrājies ūdens, – tas augam nepatīk.