foto: Pexels.com
Mitrums, mēslošana, kaitēkļu apkarošana - ekspertes padomi, kā rūpēties par telpaugiem ziemā
Noderīgi ikdienā
2020. gada 11. janvāris, 16:02

Mitrums, mēslošana, kaitēkļu apkarošana - ekspertes padomi, kā rūpēties par telpaugiem ziemā

100 Labi padomi

"100 Labi Padomi"

Konsultē LU Botāniskā dārza Tropu un subtropu augu laboratorijas speciāliste Rita Riekstiņa.

Rasināšana. Istabās ziemas periodā ir sauss gaiss, tāpēc puķes jārasina. Izņēmums ir augi ar mīkstām, pūkainām lapām, piemēram, sanpaulijas, kam rasināšana nepatiks.

Uzmani mitruma režīmu podā. Ziemā svarīgi puķes nepārlaistīt: rūpīgai kopējai biežāk gadās istabas augus pārliet nekā iekaltēt. Pārmērīga laistīšana var izraisīt augu sakņu pūšanu. Puķei der zemes mitrums, ja, pakasot podā ar pirkstu, virskārta ir gandrīz sausa, bet dziļāk sajūti valgumu.

Uzmani no auksta gaisa. Telpas, protams, ir jāvēdina – tas palīdz tikt galā arī ar putekļiem. Taču ļoti aukstās dienās, kad ārā ir mīnus grādu temperatūra, pirms vēdināšanas istabas augus vēlams pārvietot. Bet, ja tas nav iespējams, vēdināt īsu laiku vairākas reizes dienā.

Apskati, vai nav ieviesušies kaitēkļi. Tas jādara ik pa brīdim. Veseli, labi kopti augi neslimos. Kaitēkļi ir pēdējais piliens augu veselības kartē. Pārmēru siltās telpās turētām puķēm var uzmesties, piemēram, bruņutis. Ko darīt? Rita Riekstiņa Botāniskajā dārzā lieto mājsaimniecībām nepieejamos kaitēkļu apkarošanas līdzekļus un mums iesaka izvēlēties kādu no bioloģiskajiem augu aizsardzības līdzekļiem vai manuāli noņemt (arī noskalot) kaitēkļus no lapām. Vari pagatavot šņabja un ūdens šķīdumu (1:1) un ar tajā samitrinātu vates tamponu noslaucīt lapas – tas bruņutīm nepatiks.

Sagaidot pavasari: kad dienas kļūst garākas un naktis raujas īsākas, augiem atsākas augšana, un tad varēsi plānot, kā tos vislabāk būtu mēslot. Sākot no marta, izvēlas zaļajiem augiem paredzētu mēslojumu, kur vairāk slāpekļa, bet vasaras otrajā pusē – ziedošajiem augiem paredzēto, kur vairāk kālija un fosfora. Mēslo divas reizes mēnesī.