foto: Shutterstock
Kas jāņem vērā, iegādājoties putekļsūcēju?
Noderīgi ikdienā
2019. gada 7. decembris, 16:12

Kas jāņem vērā, iegādājoties putekļsūcēju?

100 Labi padomi

"100 Labi Padomi"

Ja pērk vienīgo putekļsūcēju, vispirms jāizlemj, kādu to vēlas, – parasto, ar putekļu maisiem vai izberamu tvertni, ar ūdens filtru vai mazgājošo? Jāsaprot, cik lielu naudu paredzēts izdot par šo tehnisko ierīci. Vai svarīgs ražotājfirmas vārds, vai galvenais ir ierīces izskats un funkcionālie rādītāji? Vai mājās ir mājdzīvnieki, vai kādam ir alerģija? Cik liels ir mājoklis un vai putekļsūcējs paredzēts arī kādām specifiskām vajadzībām (piemēram, mašīnas tīrīšanai)? Vai nepieciešama mazgāšanas funkcija – tiks mazgāti paklāji un mīkstās mēbeles?

Novērots, ka katram pārdevējam ir savi putekļsūcēji favorīti, par kuriem viņi labprātāk stāsta. Var gadīties, ka, aizejot uz veikalu ar vienu vēlmi, pārrunu rezultātā iegādājies pavisam ko citu!

  • Visizplatītākie joprojām ir tradicionālie putekļsūcēji ar putekļu maisiem.
     
  •  Lētākie un populārākie ir maisi no papīra. Daudzreizējai izmantošanai paredzēti maisi no dažādas šķiedras auduma vai sintepona – rupjāki, plānāki –, kuri tiek komplektēti līdzi vai nopērkami atsevišķi.

    Tie parasti ir atkārtoti iztīrāmi, tomēr ar katru reizi tajos paliek arvien vairāk mikrobu, tāpēc vishigiēniskākie tomēr ir parastie papīra maisi, ko izmet ārā, nenonākot vairs kontaktā ar putekļiem. Ar lētākiem aparātiem gadās tā – jo putekļu maiss pilnāks, jo putekļsūcējs sūc sliktāk. Labām firmām ar to nav problēmas, sūc vienādi labi arī ar pilnāku maisu.

    Lai gan šie aparāti ir ērti lietojami, izvēloties šo tehnikas kategoriju, vajadzētu uzzināt, cik pieejami ir putekļu maisi attiecīgajam modelim, lai nav jāskraida pa veikaliem, meklējot vajadzīgo.
  • Otra populārākā grupa ir ciklona tipa putekļsūcēji ar cietajām tvertnēm (kaseti, kapsulu), kuros putekļi uzkrājas atsevišķā konteinerā. Tas ir atverams, izberams un atbrīvo lietotāju no filtru maisiņu pirkšanas. Salīdzinoši vienkāršākais lētais gals aprīkots ar kartona filtriem, kuri ātri aizaug ciet, putekļsūcējs zaudē savu iesūkšanas jaudu, un filtrs jāmaina. Dārgākiem modeļiem kartonu aizstāj plastmasas filtrs. To vienkārši izkrata, zem ūdens izskalo, nožāvē un darbina atkal. Šo putekļsūcēju cena svārstās no 57 līdz pat 570 eiro.
     
  • Popularitāti ieguvuši arī putekļsūcēji ar ūdens filtru, jo pastāv uzskats, ka ūdens filtrs labāk attīra gaisu. Putekļi tiek filtrēti caur ūdeni, nevis savākti putekļu maisiņā. Netīrais gaiss zem spiediena tiek sūknēts caur ūdens filtru, radot cirkulāciju, kur tas tiek attīrīts no smiltīm, putekļiem, ērcītēm, mikrobiem un baktērijām. Ūdens filtrs aiztur praktiski visas mikrodaļiņas, un tās nenonāk atpakaļ apkārtējā vidē. Ūdeni izmantot kā filtra elementu ir parocīgi tad, ja uzkopšanas reizes ir regulāras.

    Tos pārsvarā izvēlas cilvēki, kam mājās ir dzīvnieki, – maisiņa putekļsūcējā, piemēram, suņu spalvas sāk ar laiku smakot, bet ūdensfiltra vienkārši tās sasūc, tad izlej ārā, un viss vienmēr ir tīrs. Šie aparāti var būt aprīkoti arī ar gaisa attīrīšanas sistēmu, kas ļauj gaisu gan iesūkt, lai attīrītu, gan izpūst, lai to mitrinātu un aromatizētu. Taču jārēķinās, ka vienmēr, kad beidz sūkt, no tvertnes ūdens noteikti jāizlej, jātīra katru reizi pēc lietošanas, turklāt tas jādara uzreiz, citādi mitrums nelabvēlīgi iedarbojas uz motoru.

    Mazgājošie putekļsūcēji darbojas gan kā sausais tīrītājs, gan kā mazgāšanas ierīce. Tiem var būt gan ūdens filtri, gan putekļu maisi un ciklona tvertnes. Tomēr visi šie putekļsūcēji ir diezgan smagi un neparocīgi. Ir modeļi, kuri tīra ar tvaiku, ko izmanto flīžu tīrīšanai, automašīnu disku tīrīšanai, tie pat silda ūdeni utt. Taču jārēķinās, ka nepieciešams laiks, lai iemācītos ar to apieties. Putekļsūcējs ar mazgāšanas funkciju šķiet ērts un pat nepieciešams, ja ir mīkstie grīdas segumi, taču patiesībā šī funkcija tiek izmantota, kamēr vēl nav noplakusi pirmā sajūsma par jauno pirkumu. Ja nav saimniecības telpas, kur to turēt, varbūt labāk nepirkt. Parasti, iegādājoties šādu aparātu, ērtības labad jāiegādājas vēl kāds mazs putekļsūcējs, kas kalpo kā ikdienas birste, ir ērti lietojams un viegls.
     
  • Arvien populārāks kļūst robotu tipa putekļsūcējs. Tas nav pamata aparāts mājās, bet kalpo drīzāk kā slota jeb tīrības uzturētājs. Tā darbības princips – rotējošas birstes, kas nesūc, bet samet netīrumus iekšā konteinerā. Roboti aprīkoti ar dažādām mūsdienīgām funkcijām, tie uzkopj māju, kamēr saimnieku nav mājās un atbrīvo no ikdienas grīdas slaucīšanas. Ļoti ērts, ja mājās ir dzīvnieki.

·  Ērti un parocīgi, tomēr pie mums nepopulāri ir putekļsūcēji ar putekļu maisu aparāta kājā. Tie ir rokas putekļsūcēji uz kājas jeb tā saucamie stiki, atnākuši pie mums no Amerikas, kur tie ir ļoti populāri. Vairāk zināmi kā ikdienas uzkopšanas putekļsūcēji, tāda kā elektriskā birste, kaut gan ir modeļi, kas paredzēti nopietnai uzkopšanai. Tie ir kompaktas formas, līdz ar to maisiņi vai tvertnes mazāki un tāpēc biežāk jātīra, arī mazākas iesūkšanas jaudas. Mājās, kurās ir kāpnes vai nepieciešams ātri ko savākt, der kā otrs putekļsūcējs.

Zināšanai!

Visi putekļsūcēji mūsdienās aprīkoti ar HEPA filtru. Tas nodrošina augstvērtīgāku gaisa attīrīšanu, jo aiztur mikroskopiskus parazītus, kas izraisa alerģiju. HEPA filtrs radīts Otrā pasaules kara laikā laboratoriju darbiniekiem, lai novērstu radioaktīvo putekļu nokļūšanu plaušās. Tagad tas uzlabots atbilstīgi jaunākajiem tehnoloģijas sasniegumiem un, lai gan ir neliels, tomēr aizkavē pat vissīkākos putekļus un daļiņas – blaugznas, pelējumu, putekšņus utt. Filtru darbības cikls tiek mērīts stundās – vidēji pēc 50 darba stundām HEPA filtru ieteicams mainīt (parasti to uzrāda aparātā iebūvētais indikators, kas izgaismojas).

·        Arī putekļsūcējiem, tāpat kā apģērbam un citām lietām, ir pazīstami zīmoli, kuriem droši var uzticēties, – Philips, Electrolux, Miele, Samsung, AEG, Vax, Dyson, Hoover, Karcher, Delonghi, Thomas, Zelmer.

Kuri ir svarīgākie izvēles kritēriji?

Putekļsūcēja dzinēja jauda ir svarīgs salīdzināšanas kritērijs. Jo lielāka tīrāmā platība (vai ir kādas speciālas vajadzības, piemēram, mājdzīvnieki vai dārzs pie mājas), jo jaudai jābūt lielākai. Vidēji lielam dzīvoklim jāizvēlas aparāts ar 1500–1700 W lielu jaudu. Gludas grīdas uzkopšanai nepieciešama mazāka jauda nekā mīkstā grīdas seguma iztīrīšanai. Jo lielāka jauda, jo ātrāk un vairāk putekļu tiek savākts, un attiecīgi ir mazāks elektrības patēriņš.

Lielākai daļai mūsdienīgu putekļsūcēju jaudu var regulēt. Regulators parasti atrodas uz korpusa vai arī tālvadības pultī uz putekļsūcēja roktura. Mūsdienīgiem modeļiem uz roktura atrodas sensora vadības pults ar dažādām funkcijām – ieslēgšanas, izslēgšanas pogas, kā arī infrasarkanais jaudas regulators.

Korpusa lielums un uzbūve. Ja mājās ir parketa vai lamināta grīdas, labāk iegādāties modeļus ar gumijas riteņiem.

Putekļsūcēja aprīkojums. Parasto palīgierīču komplektāciju sastāda universālā grīdas birste, uzgaļi mēbeļu un stūru tīrīšanai, dažiem modeļiem nāk līdzi turbobirste, citiem tā jāpērk atsevišķi. Stūra birste – ideāli kustīga. Ir arī parketa un flīžu pulējamās birstes.

Turbobirste paredzēta dziļai paklāju tīrīšanai. Birstes iekšpusē atrodas rotējoša vārpsta, kura efektīvi iztīra tos netīrumus, kurus ar parasto grīdas birsti grūti iztīrīt (dzīvnieku spalvas, matus, diegus utt.). Turbobirstei vajag mazāku iesūkšanas spēku, jo tā izkasa spalvas no paklāja mehāniski, nevis tikai ar vakuuma palīdzību.

Elektriskā turbobirste paredzēta paklāju un mēbeļu dziļai tīrīšanai, iztīra dziļos putekļus un putekļu ērcītes līdz pat 15 cm dziļumam.

Pieredze rāda, ka ikdienas uzkopšanā un pat tā saucamajā ģenerālajā tīrīšanā netiek izmantotas vairāk par četrām, piecām birstēm, tāpēc svarīgs ir nevis to daudzums, bet funkcionalitāte.

Pērkot jāpievērš uzmanība!

- Vada garumam (no tā atkarīgs darbības rādiuss).

- Vada uztīšanai.

- Darbības skaļumam vai klusumam.

- Ritentiņu kustīgumam un cietībai.

- Tvertnes iztukšošanas parocībai.

- Birstu un uzgaļu komplektācijai.

- Lokanajai caurulei – cik tā izturīga, vai ir īpaši iestrādāta šķiedra lielākai izturībai.