foto: Shutterstock
Vēlos būvēt savu māju. Ar ko sākt?
Noderīgi ikdienā
2020. gada 8. janvāris, 05:33

Vēlos būvēt savu māju. Ar ko sākt?

100 Labi padomi

"100 Labi Padomi"

Modernajam latvietim idioma savs kaktiņš, savs stūrītis zemes noteikti atšķirsies no savulaik Jāņa Purapuķes aprakstītās, taču divi galvenie vārdi – savs un zeme – nav mainījušies. Vienīgi ceļš pie to piepildījuma ir cits.

Mūsdienu labklājība un pilsētas straujā duna daudzus vilina izrauties no pilsētas, lai baudītu lauku mieru un klusumu. Arvien vairāk kļūst to, kuri var strādāt attālināti, personiskais transportlīdzeklis vairs netiek uzlūkots par luksusa preci, turklāt dzīvokļu cenas aug, nereti konkurējot ar privātmājas vērtību, tad kāpēc gan nesekot savai vēlmei? Vai Latvijas apstākļos iegādāties zemi ārpus pilsētas, lai būvētu māju ir sarežģīti? Ar ko sākt?

Izvērtē vēlmes un iespējas!

Pirms iegādājies zemi, ļoti kritiski izvērtē savas iespējas un to, kādām vajadzībām īpašumu meklē. Vēlies celt privātmāju vai sapņo nodarboties ar lauksaimniecību un ierīkot mazu piemājas saimniecību? Varbūt vienkārši vēlies ieguldīt naudu īpašumā, ko atstāt mantojumā bērniem? Varbūt gara acīm redzi vasaras māju klusā meža nostūrī vai sapņo uzcelt ģimenes ligzdu Pierīgas privātmāju rajonā? Izvērtē vēlmes un iespējas un pārliecinies, ka to visu izvēlētajā zemes gabalā varēsi īstenot.

Kāda ir īpašuma infrastruktūra?

Iegādājoties zemes gabalu, infrastruktūrai nereti ir lielāka nozīme, nekā sākumā šķiet. Ja līdz īpašumam ved nomaļš zemes ceļš, apzinies, ka tikpat kluss un vientuļš tas būs arī sniegotā ziemā, kad līdz izšķūrētam lielceļam, iespējams, būs jānokļūst pašu spēkiem. Tāpat jāņem vērā, vai savai zemei varēsi piebraukt ar smago tehniku, lai atvestu ēkas būvniecībai nepieciešamos materiālus.

Ja meklē zemi ģimenes mājai, tad lūkojies, vai tuvumā ir veikals, skola, bērnudārzs, pieejama ērta sabiedriskā transporta kustība. Iepazīsties ar topošajiem kaimiņiem un noskaidro, vai lauku mieram tomēr netraucēs tuvumā esošā ferma, varbūt aizvēju sniedzošo mežu drīzumā plānots izzāģēt?

Kaimiņi ir lielisks informācijas avots – noteikti mēģini ar tiem sadraudzēties un noskaidrot visu iespējamo informāciju par noskatīto zemes gabalu! Viņi arī bieži vien būs daudz pragmatiskāki un praktiskāki novērojumos un spriedumos nekā zemes pārdevējs, kurš, cerot uz ātru darījumu, var sasolīt brīnumus.

Izpēti apgrūtinājumus!

Arhitekts Guntis Sakne norāda, ka ir vērtīgi noskaidrot, vai uz šā īpašuma vispār atļauts veikt būvniecību. Pirms zemes iegādes ir lietderīgi doties uz vietējās pašvaldības būvvaldi, lai noskaidrotu, vai uz iecerētā īpašuma varēsi būvēt māju, garāžu, pirti vai saimniecības ēku. “Noteikti nevajag akli paļauties uz pārdevēja solījumiem, ka šeit varēsi būvēt visu, ko kārojas. Gadās, ka apbūves zemi pārdod tam nepiemērotā vietā vai aizsargājamās joslās, kas Zemesgrāmatā nav redzams”, brīdina arhitekts. Viņš iesaka pirms pirkuma parunāt ar arhitektu, lai noskaidrotu būvniecības iespējas konkrētajā vietā. Šādus mājas cēlājus viņš dēvē par visprātīgākajiem, jo tā var izvairīties no situācijas, kad pēc pirkuma noskaidrojas, piemēram, ka šajā īpašumā ir iezīmēta ceļu aizsargjosla, kas paredzēta komunikācijām. Ļoti bieži šī josla ir zemesgabala robežā, bet nereti tā šķērso pašu zemesgabalu, šādi apgrūtinot mājas būvniecību.

Pie reizes pašvaldībā vari painteresēties par turpmākajiem plāniem – varbūt tuvāko 10 gadu laikā iecerēts tuvumā būvēt apvedceļu vai blakus pļavā rīkot skaļas bērnu vasaras nometnes? Tikšanās ar arhitektu ir vērtīga arī, lai izrunātu savas ieceres. Ja nu plānotajai ģimenes mājai šis zemes gabals ir pa mazu vai kā citādi nav piemērots?  Iespējams, ka iecerētais projekts nav iespējams kādu nezināmu normatīvu dēļ. Mājas būvniecību var ietekmēt nezināmi un neredzami servitūti. Arī par tiem jautā pašvaldībā un aprunājies ar kaimiņiem. 

Tāpat jāizdomā par īpašumā esošajiem kokiem. Ja redzi, ka tie traucēs mājas būvniecībā, noskaidro vietējā pašvaldībā, vai tos būs iespējams nocirst un cik tas maksās. Rēķinies, ka senu un vērtīgu koku nociršanai atļauju var arī nedot

Izpēti pieeju komunikācijām!

Pirms izšķirošā lēmuma ir vērts noskaidrot par zemes gabalā pieejamām komunikācijām – elektrību, gāzi, ūdensvadu.  Visas minētās komunikācijas samazinās mājas būvniecības gaitas izmaksas un saīsinās laiku. Kaut vai elektrības ievilkšana – tai ir nepieciešama projektu sagatavošana, dokumentu saskaņošana, kas ir laikietilpīga un dārga.

Tāpēc noskaidro Latvenergo par zemesgabala elektrificēšanas iespējām, kā arī par pieejamo jaudu, bet Latvijas Gāzē – par iespēju pieslēgt gāzi. Pašvaldības būvvaldē uzzini par iespēju pieslēgties centralizētajam ūdensvada un kanalizācijas tīklam; ja tādu nav, apsver, kā risināsi šo problēmu. Ja esi iecerējis mājoklī izmantot internetu vai skatīties televīziju, tad būtiski noskaidrot, kādas kvalitātes pakalpojumus iecerētājā vietā pakalpojuma sniedzēji var nodrošināt.

Izpēti grunts stāvokli!

Māja sākas ar pamatiem, tāpēc, pirms iegādāties konkrēto zemes gabalu, pasūtini ģeoloģisko izpēti (tā obligāti būs jāveic pirms ēkas būvniecības). Svarīga ir gruntsūdens un grunts hidroģeoloģiskā izpēte. Arhitekts Guntis Sakne norāda, ka grunts stāvoklis ir viens no svarīgākajiem faktoriem, iegādājoties zemi. Situācijā, ja tas būs slikts, vienīgais veids, kā nostiprināt pamatus, ir mājas būvēšana uz pāļiem, un tas ievērojami sadārdzinās celtniecību. Eksperti pat iesaka sliktas gruntsūdens situācijas dēļ nepirkt šo zemes gabalu, jo tas būs velts pirkums. 

Un vēl – mūsdienās bieži aizmirst par āderēm, taču gan veselības eksperti, gan būvnieki norāda, ka tas ir būtisks aspekts, kas jāņem vērā, pērkot zemi un ceļot māju. Āderu noteikšanu veic rīkstnieks – tas norādīs uz piemērotāko vietu mājas būvniecībai un telpu izvietojumam. Būvinženieris Juris Biršs pēc pieredzes zina stāstīt, ka āderes ietekmē mājas pamatu sēšanos un ilgmūžību, tāpēc viņš uzskata: “Māju būvējot, jādara viss, lai būtu iespējami maz negatīvo faktoru. Izvairīties no āderēm nemaksā naudu, tas prasa tikai izvietojumu un plānojumu. Tad kāpēc to nedarīt?”