Garšīgi
2019. gada 30. novembris, 16:43

Kas ir aivas, un ko ar tām iesākt?

100 Labi padomi

"100 Labi Padomi"

Cidonijas jeb aivas (nejaukt ar krūmcidonijām jeb henomelēm!) pēc formas līdzinās kaut kam vidējam starp ābolu un bumbieri un nogatavojoties kļūst dzeltenīgas.

Aivas ir ļoti populāras Kaukāzā, Centrālāzijā, Tuvo Austrumu un Vidusjūras zemēs, kur tās plaši izmanto saldo un sāļo ēdienu gatavošanā, kā arī konservēšanā. Pat nogatavojušās aivas ir cietas un visai skābas, toties ļoti aromātiskas, tāpēc no tām sanāk ļoti garšīga sula, želeja, ievārījumi, biezeņi un citi gardumi.

Pie mums aivas nav populāras – vismaz pagaidām; tās vairāk audzē dzīvžogos un entuziasti savam priekam. Taču, pateicoties šā gada brīnišķīgajai vasarai un rudenim, aivas nogatavojušās arī tajos dārzos, kur citkārt reti izdodas sagaidīt labu ražu.

Ņem vērā

● Aivas augļus, kamēr tie nav pavisam gatavi, klāj tāda kā viegla pūciņa. Ja paredzēts vārīt vai citādi gatavot aivas ar visu mizu, tad pirms tam tās noberž ar sausu drāniņu. Karsējot garša kļūst salda, bet krāsa top sarkanīga.

Aivu ievārījums ar ingveru un rumu

Aromātisks ievārījums, labi garšo gan pats par sevi, gan kā piedeva saldiem un arī sāļiem ēdieniem.

1 kg aivu

500 g ievārījuma cukura 2:1

1 prāvs ingvera gabaliņš (5–7 cm)

150–200 ml ruma

1 vaniļas pāksts

1. Aivas nomizo, iztīri sēklas un mīkstumu sagriez gabaliņos.

2. Ingveru sakapā. Vaniļas pāksti pārgriez gareniski uz pusēm un ar spicu karotīti izkasi mīkstumu.

3. Katlā ielej nedaudz ūdens, pievieno aivas, ingveru, vaniļas mīkstumu un pašu pāksti un uz lēnas uguns vāri, līdz aivas mīkstas. Izņem vaniļas pāksti.

4. Pielej rumu, pievieno cukuru un uz straujas uguns vāri 4–5 minūtes.

5. Karstu pildi burciņās un aizvāko.