Vai siļķi var cept, tinot avīzē, tāpat kā agrākos laikos?
foto: Shutterstock
Garšīgi

Vai siļķi var cept, tinot avīzē, tāpat kā agrākos laikos?

100 Labi padomi

"100 Labi Padomi"

Agrāk mēdza sacīt, ka tipogrāfijas krāsa ir tikpat nekaitīga kā organiskās ogles tabletes, bet tagad situācija ir krietni vien mainījusies.

Nav ieteicams! Mūsdienās tipogrāfijas krāsas ražo daudzos variantos, arī pēc principa – jo lētāk, jo labāk, avīzes ir kļuvušas krāsainas, un dažādu reklāmas efektu, piemēram, sudraba un zelta toņu radīšanai bieži vien izmanto veselībai ļoti kaitīgas vielas. Agrāk par avīzi, kas tikko nākusi no tipogrāfijas, mēdza sacīt, ka tā smaržo, bet par mūsdienu avīzēm to vairs nevar teikt, turklāt aizvien vairāk Eiropas valstu veselības institūciju iesaka pēc avīžu lasīšanas katrā ziņā nomazgāt rokas.

Par to, ka avīzes nav piemērots materiāls saskarei ar ēdienu, liecina arī vairākas tiesvedības Anglijā. Tā kā populārais ēdiens Fish and Chips vietām joprojām tradicionāli tiek iesaiņots avīžpapīrā (īstā, nevis speciāli dizainētā), konkrēti ēdināšanas uzņēmumi tiek vainoti audzēju veicinošu apstākļu radīšanā.

Starp citu, arī agrāk avīžpapīrā siļķes cepa tikai tad un tur, kur nebija pieejams parastais ietinamais papīrs.