foto: Shutterstock
Auksti? Izvēlies visekonomiskāko elektrisko sildītāju!
Noderīgi ikdienā
2019. gada 9. novembris, 05:05

Auksti? Izvēlies visekonomiskāko elektrisko sildītāju!

100 Labi padomi

"100 Labi Padomi"

Ekonomiskāk pirkt eļļas radiatoru ar ventilatoru, kas vienmērīgi izplata telpā sasildīto gaisu. Tie veikalos maksā ap 30 EUR. Šiem radiatoriem ir regulējama temperatūra un sensors, kas automātiski nodrošina vienmērīgu gaisa temperatūru.

* Pārdomā, cik lielu radiatoru tev vajag: radiatora jaudu nosaka pēc vienkāršas formulas – 1000 W uz 10 kvadrātmetriem apkurināmās platības. Ja griesti augsti un telpas plašas, iespējams, ka jāizvēlas jaudīgāks sildītājs, nekā būsi izrēķinājis pēc formulas. 

* Siltā gaisa ventilators piesilda telpu ātrāk, un veikalos tos var nopirkt pat par 6 EUR, taču tie ir neekonomiskāki, jo elektroenerģijas patēriņš ir ievērojami lielāks. Turklāt tos nedrīkst atstāt bez uzraudzības.

* Infrasarkano staru sildītāji ir ekonomiski, tie silda nevis gaisu, bet priekšmetus, pret kuriem novietots sildītājs, un priekšmeti uzsilstot savukārt sasilda gaisu. Energotaupības nolūkos šādu variantu der papētīt, atrast piemērotāko savas telpas platībai, taču šie sildītāji ir visdārgākie, viens maksā ap 100 EUR, un pie citādāka telpu sasilšanas principa ir jāpierod.

* Lai lieki netērētu elektroenerģiju, jāizmanto sildierīču regulēšanas iespējas, iesaka Latvenergo elektroefektivitātes centrā. Tā izdosies ietaupīt līdz 30 % elektroenerģijas. Vēlamā temperatūra, kad cilvēki uzturas mājās, dienā ir 20–22 grādi un naktī par 3–4 grādiem zemāka, bet pārējā laikā 16–18 grādu robežās.

* Samazinot telpu apsildes temperatūru par vienu grādu, izdevumi apsildei samazināsies par 5 procentiem.

* Lai saglabātu siltumu telpās, vakaros jāaizklāj logi ar žalūzijām vai blīva auduma aizkariem, kuri nenosedz apsildes ierīces.

* Maksimāli jāizmanto saules siltums – jātur vaļā žalūzijas un biezie aizkari dienas laikā, sevišķi dienvidu pusē.

* Ja iespējams, telpu vēdināšanas laikā apsildes ierīce jāatslēdz vai jāpārslēdz uz simbolu * – lai nepieļautu siltuma aizplūšanu.