foto: Shutterstock
Dabas aptieka dārzā - košā arnika
Noderīgi ikdienā
2019. gada 7. novembris, 07:18

Dabas aptieka dārzā - košā arnika

"100 Labi Padomi"

Kalnu arnika (Arnica montana L) ir daudzgadīgs dekoratīvs augs ar skaistu kuplu lapojumu uz gariem ziedkātiem, kuru galotnēs rotājas oranži dzeltenu ziedu kurvīši, kas uzzied vasaras vidū. Dārzos kultivē lapaino arniku (Arnica foliosa) un šamiso arniku (A. Chammisonis L).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Arnika labi aug bagātīgā augsnē, un tai patīk mitrums: ja augu laistīsi, tas ziedēs bagātīgi un krāšņi! Kad ziedkopas pārzied, tās jānogriež, lai augtu un veidotos jaunas. Arnika vairojas ar saknēm un, ja tai patīk augšanas apstākļi, ar savām skaistajām lapām labprāt plešas plašumā, izskaužot no vietas citas puķes. Piemērota fona stādījumiem.

Tējai ievāc galvenokārt ziedus: ziedēšanas sākumā – bez kātiņa un saulainā laikā. Žāvē izklājus 2–3 cm biezā kārtā vai zāvēšanas iekārtā līdz +60 grādu temperatūrā. Kaltētus ziedus var glabāt 2 gadus.

Arnikas preparāti pazemina arteriālo asinsspiedienu, samazina holesterīna līmeni, pastiprina žults izdalīšanos un palīdz ārstēt iekaisumu. Tos nozīmē pie sirds vājuma un stenokardijas, iekšķīgās un ārējas asiņošanas gadījumos. Tautas medicīnā arniku lieto bronhu slimību, podagras, gripas, krampju un epilepsijas ārstēšanai.

Preparāti mazās devās tonizējoši iedarbojas uz centrālo nervu sistēmu, bet lielās – pazemina tās tonusu un aizkavē krampju lēkmes, paplašina sirds asinsvadus. Ēteriskajai eļļai ir dezinficējoša, pretiekaisuma un brūču dziedējoša iedarbība.

Izmēģini receptes

Uzlējums ārīgai lietošanai
3 ēdk. drogas aplej ar glāzi verdoša ūdens un nostādina. Lieto kompresēm sāpju samazināšanai, ja ir sasitumi, sastiepumi, pietūkums, zilumi. Der sāpoša kakla skalošanai.
Ziedu uzlējums
Ēdamkaroti ziedu aplej ar glāzi karsta ūdens un vāra 15 min uz lēnas uguns ūdens peldē. Lieto pa 1 ēdk. 3 reizes dienā, atšķaidot ar pienu. Palīdz pie stenokardijas, iesaka fitoterapija.lv.
Arnikas tinktūra
Kaltētus ziedus aplej ar šņabi proporcijās 1:10. Nostādina tumsā 2 nedēļas un izkāš. Lieto kompresēm.