foto: Shutterstock
6 padomi, kā suni, kaķi vai jūrascūciņu sagatavot dzīvei iekštelpās
Mūsu mīluļi
2019. gada 7. novembris, 06:31

6 padomi, kā suni, kaķi vai jūrascūciņu sagatavot dzīvei iekštelpās

"100 Labi Padomi"

Daļa saimnieku gada silto sezonu saviem mīluļiem – suņiem, kaķiem, jūras cūciņām un arī trušiem – ļauj pavadīt svaigā gaisā. Sākoties rudenim, mājdzīvnieki atkal palēnām ir jāpieradina pie dzīves iekštelpās.

1. Jāattārpo, jāsakopj kažoks

Lai vēlāk nerastos problēmas ar veselību ne pašiem dzīvniekiem, ne saimniekiem, mīluļi pēc savvaļas sezonas ir rūpīgi jāsakopj. Pirmkārt, suņi un kaķi noteikti ir jāattārpo. Šim nolūkam paredzētās tabletes un citi preparāti ir nopērkami veterinārajās aptiekās. Tāpat nepieciešams attīrīt kažoku – tas jāizmazgā un jāatbrīvo no netīrumiem un nevēlamiem iemītniekiem, ja tādi ir. Tie var būt ne tikai blusas, bet arī ērces. Dzīvnieku profilaksei derētu arī aizvest pie veterinārārsta, lai pārbaudītu tā kopējo veselības stāvokli.

2. Jāpievērš uzmanība nagiem

Pie mājdzīvnieku apkopšanas darbiem noteikti pieskaitāma arī nagu apgriešana, ja tas iepriekš ticis darīts, bet vasarā atstāts pašplūsmā. Ir saimnieki, kuri šo procedūru mīluļiem veic paši, bet tie, kuri nav pārliecināti par savām spējām, griešanu uztic veterinārārstam. Jārēķinās, ka, pēc pārtraukuma atsākot šo procedūru, dzīvnieks par to var neizrādīt sajūsmu.

3. Regulāri jāķemmē kažoks

Rudenī dzīvnieki maina kažoku. Spalvu mešana vēl jo vairāk pastiprinās, kad suns vai kaķis pārceļas no āra uz dzīvi iekštelpās. Lai grīdu, paklāju, drēbes un pārējo iedzīvi neklātu vilnas kārta, gan suns, gan kaķis ir regulāri jāķemmē.

4. Pie dzīves telpās vēlams pieradināt pakāpeniski

Tas nozīmē, ka ik pa laikam mīluli vēl izlaiž svaigā gaisā, bet pamazām šo laiku samazina. Šādā veidā mājdzīvnieks sāks saprast, ka tā ir tikai neliela pastaigā ārā, pēc kuras jāatgriežas mājās. Lai, pēc plašās pasaules iepazīšanas, atgriezušies istabā, dzīvnieciņi nejustos ierobežoti un garlaikoti, saimniekiem vajadzētu parūpēties par jaunām rotaļlietām.

To klāstu var papildināt ar kādu no āra ienestu priekšmetu, par ko mīlulis laukā izrādījis interesi. Tiem saimniekiem, kuri pieraduši sava mājdzīvnieka bļodiņu vienmēr turēt pilnu, iesākumā jāseko līdzi tā ēšanas paradumiem un jāraugās, lai dzīvnieciņš nepārēstos. Dzīvojoties pa telpām, kur barība ir vienmēr acu priekšā, garlaicību var kliedēt ar ēšanu. Ja tā notiek, ir jāievieš noteikts barošanas režīms.

5. No jauna jāatgādina iekšējās kārtības noteikumi

Suņi atkal jāpieradina pie noteikta režīma, kad tie var prasīties ārā. Savukārt minčiem no jauna jāierāda tik svarīgās nagu asināšanas vietas. Ir jāsarūpē graužamā zālīte, pirms mājdzīvnieks paguvis ķerties pie istabas augiem. Zāles sēklas vai jau izaudzēta zālīte ir nopērkama zooveikalos.

6. Svarīgs padoms truša un jūrascūciņas īpašniekiem

Ja truši un jūrascūciņas vasarā dzīvojuši ārā aplokā, kur tie var piekļūt savvaļā augošajai zaļajai barībai, pēc atgriešanās iekštelpās šo barību kādu laiku vēl vajadzētu saglabāt dzīvnieka ēdienkartē. To jutīgajai gremošanas sistēmai ir vajadzīgs laiks, lai pierastu pie jaunajiem apstākļiem.