foto: Caro / Hoffmann/Scanpix
Tējas maisiņi piesārņo krūzi ar plastmasu
Tase tējas satur ap 16 mikrogramiem plastmasas.
Viena Vide Visiem
2019. gada 22. oktobris, 06:28

Tējas maisiņi piesārņo krūzi ar plastmasu

Kas Jauns Avīze

Sliktas ziņas tiem tējas baudītājiem, kas izvēlas mērkt karstā ūdenī ērtos maisiņus – katrs šāds iepakojums krūzē atstāj miljoniem mikroplastmasas daļiņu.

Liela daļa tējas maisiņu ir apvilkti ar plānu plastmasas slānīti. Kanādas pētnieki no Makgila universitātes Monreālā atklājuši, ka viens vienīgs šāds maisiņš 95 grādu karstā ūdenī izdala ap 11,6 miljardiem acij neredzamu mikroplastmasas daļiņu. Tas ir pat vairāk nekā citi pārtikas produkti un dzērieni. Pētījumā izmantots elektronu mikroskops un spektroskops.

“Galda sāls, kurā ir salīdzinoši daudz mikroplastmasas, satur apmēram 0,005 mikrogramus plastmasas uz gramu sāls. Tase tējas satur tūkstošiem reižu vairāk, ap 16 mikrogramiem plastmasas,” teic profesore, ķīmiķe Natālija Tufenkji.

Viņas komanda pārbaudīja četru dažādu tēju maisiņus no Monreālas veikaliem un kafejnīcām. Kamēr Pasaules Veselības organizācija mierina, ka vēl nav pierādīts mikroplastmasas risks veselībai, Tufenkji aicina atteikties no tējas plastmasas maisiņiem, to vietā izvēloties papīra maisiņus vai beramo tēju.

Publikācija sagatavota ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālo atbalstu.