foto: Shutterstock
Pateicoties vegāniem, populāra kļūst vista mežā jeb sēra piepe
Garšīgi
2019. gada 23. oktobris, 07:24

Pateicoties vegāniem, populāra kļūst vista mežā jeb sēra piepe

"100 Labi Padomi"

Latvijā aug vairāk nekā simts dažādu piepju, un sēņu speciālisti apgalvo, ka neviena no tām nav indīga. Pateicoties veģetāriešiem un vegāniem, pēdējā laikā populāra kļuvusi parastā sēra piepe (Laetiporus sulphureus), jo savas tekstūras un garšas dēļ atgādina vistas gaļu. Angļu valodā to tā arī sauc – par vistas piepi vai meža vistu.

Parastā sēra piepe Latvijā sastopama bieži – uz lapu koku stumbriem, dažkārt arī uz celmiem, un to var atrast pat pilsētas parkā. Jauna tā ir dzeltena un sulīga, veca kļūst cieta un vairs nav ēdama. Sēra piepes garšu ietekmē piepes vecums un koks, uz kura tā aug. Tieši tāpēc to nedrīkst ēst, ja piepe uzaugusi uz Latvijā tik reti sastopamās parastās īves – piepe būs piesavinājusies indīgās vielas no koka.

Kā pareizi gatavot sēra piepi?

Pret parasto sēra piepi izturies tāpat kā jebkuru citu sēni – nogriez ar nazi, ja vajag, ar birstīti noslauki. Sagriez sīkāk un apcep uz pannas. No piepes var gatavot karbonādi, to var likt mērcē vai zupā. Sagriežot plānās šķēlēs un cepot cepeškrāsnī, var iegūt kaut ko līdzīgu čipsiem. Sēra piepi nav ieteicams marinēt vai sālīt, taču to var kaltēt.

Sēra piepes karbonāde

VAJAG: sēra piepi, miltus, olu, sāli, piparus.

DARI TĀ: svaigu sēra piepi sagriez šķēlēs, viegli izklapē ar gaļas āmuriņu. Katru šķēli apviļā miltos un olā, kurai piejaukts sāls, pipari. Cep kā karbonādi, līdz ir zeltaini brūna.