foto: Shutterstock
Kā ziemā pareizi glabāt dāliju gumus un citu puķu sīpolus?
Noderīgi ikdienā
2019. gada 12. oktobris, 17:16

Kā ziemā pareizi glabāt dāliju gumus un citu puķu sīpolus?

"100 Labi Padomi"

Vasarā ziedošajām puķēm, kas aug no guma vai sīpola, pa ziemu nepieciešama atpūta, tās arī neziemo Latvijas apstākļos. Tāpēc, piemēram, gladiolas, montbrēcijas un citas uz rudens pusi ziedošās sīpolpuķes, arī dālijas un begonijas, būs jānoglabā siltākā vietā.

Trīs veiksmes nosacījumi

1. Nožāvē. Kad augu virszemes daļas brūnē, puķes ar dakšām izceļ no zemes, nogriež lakstus un žāvē labi vēdināmā vietā. Saulainā dienā var atstāt ārā apsauļoties, taču apakšā vēlams paklāt, piemēram, kartonu, jo no zemes nāk mitrums. Žāvēšanai der arī pirtspriekša, šķūnis vai terase, ja vien uz sakņu daļām nelīst virsū lietus.  

2. Iepako. Nožāvētajiem dāliju gumiem notīra zemes atlikumus, liek kartona kastē, pārsijā sauso trihodermīnu, viegli mitru vai sausu kūdru. Var izmantot arī ēveļskaidas vai sausas zāģskaidas. Kastei uzliek vāku. Uz tā noteikti jāuzraksta, kāda tieši dālijas šķirne ziemo, vai vismaz jāatzīmē krāsa un auga augstums. Starp citu, itin labi pārziemo arī vasaras dāliju gumi.

Sīpolpuķēm nočubina virsējo sīpola kārtiņu, pa šķirnēm saber papīra maisiņos, pieliek lapiņu ar norādi par šķirni un zieda krāsu. Sagatavotās paciņas kārto kartona kastēs.

3. Jāatceras, kur noliki. Kastes glabā sausā, vēsā un vēlams tādā vietā, kur pavasarī tev būs jāieskatās, piemēram, garderobē vai pieliekamajā: meklējot pavasara jakas un gumijas zābakus, atradīsi arī savas puķes.